Nyitókép: SITA/Claudio Furlan/LaPresse via AP

A globális élelmiszerhiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborút – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az Afrikai Unió közgyűlésének elnöksége előtt, videokapcsolaton elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy ily módon Afrika Oroszország „túszává vált”.

 

„Miért és mikor merült fel ez a probléma? Hangsúlyozom: idén február 23-án még nem volt ilyen probléma. Voltak már szokatlan inflációs folyamatok a világ különböző részein, de semmi még csak hasonló sem volt a most fenyegető élelmiszerhiányhoz. A válság pontosan február 24-én kezdődött, amikor az orosz tengeri flotta blokád alá vette az ukrán kikötőket a Fekete- és az Azovi-tengeren”

 

– idézte a liga.net ukrán hírportál Zelenszkijt.

 

Az elnök beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak az ukrajnai kikötők blokádjának feloldásáról, de ezek egyelőre nem jártak sikerrel.

 hirdetes_300x300  

 

„Azért, mert még nem találtak megfelelő eszközt annak biztosítására, hogy Oroszország ne támadja meg a kikötőket újra”

 

– tette hozzá.

 

Az elnök kiemelte, hogy világszerte 400 millió ember függ az ukrajnai agrártermékektől.

 

„Ukrajna volt az egyik fő európai műtrágyagyártó is, de mára a vállalkozások egy részét az oroszok tönkretették”

 

– jegyezte meg.

 

„Hallottak-e erről az orosz partnereiktől, akikkel Önök fenntartják a párbeszédet? Egyáltalán beszéltek Önöknek erről? Biztos vagyok abban, hogy teljesen más dolgokat mondanak”

 

– fogalmazott Zelenszkij.

 

Meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszországnak valójában szüksége van erre a válságra, és ezért szándékosan súlyosbítják a helyzetet. Kifejtette: Oroszország Afrikát próbálja felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljon az őt szankciókkal sújtó országokra.

 

„Hangsúlyozom: a szankciós politika csak arra irányul, hogy Oroszország felhagyjon azzal a kísérletével, hogy Ukrajnát rabszolgasorba taszítsa”

 

– hangoztatta Zelenszkij.

 

Az ukrán vezérkar hétfő délutáni helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az orosz erők támadását a Luhanszk megyei Szeverodonecknél, valamint a Donyeck megyében lévő Szlovjanszk irányában.

 

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó közben a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régió közigazgatási központjaként működő Szeverodoneckben a harcok már a város ipari övezetében folynak, az ukrán katonák pedig beszorultak az Azov vegyiüzem területére.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!