Nyitókép: SITA

 

A járvány ideje alatt csaknem 20 százalékkal nőtt az otthoni erőszakkal kapcsolatos esetek száma. Az ilyen erőszak azonban nemcsak a nőkkel kapcsolatos, a statisztikák szerint a férfiak 5 százaléka is ki van ennek téve.

 

Az áldozatok gyakran a pénz miatt félnek elhagyni a velük szemben agresszív partnert. Válás után ugyanis a nők 34 százalékának, a férfiak esetében pedig 29 százalékuknak okozna gondot a megélhetés, derült ki a 365.bank felméréséből. A reprezentatív kutatást a 2muse ügynökség készítette 605 fős mintán június 7-10. között 18 és 75 év közötti személyek körében.

 

A témára az ENSZ sanyargatás áldozatainak nemzetközi napja kapcsán világítottak rá, melyet június 26-án tartunk.

 hirdetes_300x300  

 

A 365.bank szóvivője, Linda Valko Gáliková szerint a gazdasági függőség az egyik legfontosabb szempont, mely visszatartja a házastársakat abban, hogy maradjanak az agresszióval tűzdelt kapcsolatban. Az anyagi önállósulás ugyanis a nők harmadának, illetve a férfiak ötödének jelentene problémát. Tudatosítják ugyanis, hogy egzisztenciális problémákkal szembesülhetnek.

 

„Ezért is fontos, hogy pénzügyi tartalékot alakítsunk ki, ami segíthet kilépni az ilyen kapcsolatból“

 

– fogalmazott a szóvivő.

 

A Szlovákiai Emberi Jogok Központja szerint a sanyargatásnak kitett nők 25 százaléka gazdasági erőszakot él át. A nők gyakran csendben elfogadják ezt, mert nem tudatosítják, hogy ez is erőszak. Házi erőszaknak a férfiak 80 százaléka is találkozott, miközben a statisztikák szerint ez a szám 5 százalék. Az ő esetükben ugyanis gyakran pszichikai erőszakról, gyötrésről, zsarnokságról, megalázásról van szó a partnerük részéről. A férfiak főleg félelemből maradnak az ilyen partnerükkel, nem akarják ugyanis elveszteni a gyermeküket, vagy tartanak a gazdasági következményektől.

 

A felmérésben részt vevők harmada állította, hogy partnere ellenőrzi a pénzügyi kiadásait. Specifikus probléma, amikor a pár egyik tagja dönti el, hogy mire mennyi pénz van szánva, milyen összeggel rendelkezhet a másik fél.

 

„Ez egészségtelen viselkedés, ami gazdasági függőséghez Ha a partner szeretne külön összeggel is rendelkezni, jó, ha saját számlát is nyit“

 

– zárul a sajtóhír.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!