Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Szlovjanszk és Kramatorszk irányába tisztítja az utat az orosz gőzhenger

Az oroszok több mint 350 ukrán katonát öltek meg és értékes katonai felszerelést is megszereztek.

Nyitókép: SITA/AP

 

Lehengerlő tüzérségi támadásokkal és légicsapásokkal készíti elő az orosz hadsereg a terepet Kelet-Ukrajnában a fő védelmi vonalnak számító Szlovjanszk és Kramatorszk elleni offenzívához, és az útba eső kisebb települések, Sziverszk és Dolyna elfoglalására koncentrálnak.

 

Az orosz katonai doktrínából adódóan a földi erők támadása előtt intenzív tüzérségi és légi bombázással igyekeznek meggyengíteni az ellenállást, ennek azonban rendszeresen civilek is áldozatul esnek. Szlovjanszkban szerdán több lakóházat is találat ért. Csütörtök reggel a szeparatisták közölték, hogy csapataik már Sziverszk területén vannak, ami – ha igaz – fontos előrelépés lenne az orosz offenzívában. Katonai elemzők azért is aggódnak, mert Szlovjanszktól északnyugatra az orosz csapatok áttörték az ukrán védelmet és ezzel fenyegetik a városba vezető vasútvonalat. Súlyos harcok folynak Bahmut közelében is, ahol csak az ukrán csapatok megerősítésével sikerült stabilizálni a város védelmét.

 

Az orosz Védelmi Minisztérium szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett el: állításuk szerint precíziós csapásokkal több mint 350 ukrán katonát öltek meg és értékes katonai felszerelést is megszereztek. Az ukrán hatóságok szerint ezek az állítások az orosz propaganda részei.

Ukrajna folytatja a területvédelmi erők kiképzését, miután már korábban kinyilvánította, hogy az ország déli részét igyekszik visszahódítani. Az orosz erők ugyanakkor igyekeznek megerősíteni az elfoglalt déli országrész védelmét. Oroszország a teljes mozgósítást elkerülve önkéntes zászlóaljak felállításával igyekszik megoldani csapatai utánpótlását. Minden kormányzóságnak legalább egy, átlagosan 400 fős önkéntes zászlóaljat kell kiállítania.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket