Azok a laikusok, akik lakás vagy családi ház felújítására, építkezésre adják a fejüket, gyakran tévesztik össze a betont és a cementet, pedig két különböző építőanyagról van szó. 

 

Az építőanyagoknak számos fajtája van, felsorolni is lehetetlen lenne mindet, azonban a leggyakoribb, hagyományos anyagokról már minden bizonnyal mindenki hallott. Amikor azonban javítani, tatarozni, építeni kell valamit, és legfőképp a saját kezű kivitelezés mellett dönt, ideje megismerni az építőanyagokat, hiszen a különféle munkákhoz nemcsak beszerezni kell azokat, hanem dolgozni is velük. A cement és a beton vonatkozásában szeretnénk eloszlatni a tévhiteket, és mutatjuk be, melyik mire alkalmas, mi a különbség közöttük. Tartson velünk!

 

Mi a cement és mi a beton?

 

 hirdetes_300x300  

Először is tisztázni kell, hogy két különböző építőanyagról van szó. A legnagyobb különbség köztük az, hogy a cement a beton kötőanyaga, vagyis az egyik fő összetevője. A Festékpalota.hu webáruház kínálatából nemcsak ezt a két építőanyagot, hanem egyéb portermékeket, ragasztókat, szigetelőanyagokat is beszerezhet, mindent, ami egy lakásfelújításhoz, házépítéshez szükséges. 

 

A cementet kötőanyagként először a rómaiak használták, zúzott kőből és égetett mészből állították elő. Tartósságára jellemző, hogy a római Pantheon cementtel készített betonból épült, és még ma is áll. 

 

A beton kötőanyag, adalékanyag és víz keverékéből álló mesterséges építőanyag. Kötőanyaga legtöbbször cement. Összekeverés után képlékeny, formázható, megszilárdulása után kőszerű képződményt alkot.

 

A cement önmagában is használható építőanyag, beton viszont nem lehetséges cement nélkül. 

 

Amit a cementről tudni illik

 

A cement fő összetevői a mészkő, az alumínium, a kalcium, a vas és a szilícium, valamint más anyagok. Ezeket égetőkemencében magas hőmérsékletre hevítik, aminek során szilárd halmazállapotú klinkerré alakulnak. Porrá őrlik, gipszet kevernek hozzá, így nyerik a cementet. 

 

 

Két fajtája van, a hidraulikus cement víz hatására megkeményedik, vízálló lesz. Felhasználása sokoldalú. Nem hidraulikus változata azonban nem keményedik meg, kötési ideje hosszabb, nem alkalmas nedves körülmények közötti használatra.

 

Cementet leginkább vakoláshoz, habarcsként használnak a kőművesek, de készülhetnek belőle cső- és lefolyóillesztések, kutak, alagutak, vízátereszek, hidak, továbbá épületek időjárás elleni védelmére is alkalmazzák védőrétegként. 

 

A betonról

 

A beton cement, sóder és víz különböző arányú keverékéből áll, a cement kötőanyagként szolgál, és a teljes tömeg 10-15%-át adja. A szilárdulást a cementnél is tapasztalható kémiai reakció indítja be. A megszilárdulás a hozzáadott gipszmennyiségtől függ, különböző adalékanyagokkal felgyorsítható. 

 

A víz mennyisége nagyban befolyásolja a beton keménységét, szerkezetét. A túl kevés víz nehezen dolgozhatóvá teszi a betont, a túl sok pedig gyengíti a kész beton szerkezetét.

 

A keverék 60-80%-át kitevő sóder teszi a betont igazán erőssé. Szilárdság, tartósság tekintetében a beton messze megelőzi a cementet.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!