Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában új kiállítás nyílott, ahol Lőrincz Zsuzsa alkotásait veheti szemlére az érdeklődő közönség. Az ÜZENET című tárlat a Pro Arte Danubii és a Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás szervezésében jött létre, melyet a rendezvény házigazdája, Farkas Veronika művészettörténész nyitott meg, üdvözölve a képzőművészt, és valamennyi vendéget.

 

Az alkotások méltatását szintén Farkas Veronika művészettörténésztől hallhattuk. Lőrincz Zsuzsa 1954-ben született Pozsonyban, tanulmányait a prágai Szépművészeti Akadémia grafikai szakán végezte. Alkotóéveinek kezdetén leginkább grafikai műveket készített, akvatinta, mezzotinta, maratás, monotypia és litográfia technikákkal.
Újabban a szobrászat felé hajlik, különféle kísérletezések jellemzik alkotótevékenységét.

 

Farkas Veronika és Lőrincz Zsuzsa

 

 hirdetes_300x300  

„Lőrincz Zsuzsában már főiskolás korától izzott a vágy, hogy formába öntse az érzéseit… jelenleg (a korábbiaktól eltérően) új technikával dolgozik – megtalálta a drótot, a drót, mint anyag, nagyon érdekes kompozíciókban van jelen műveiben… és gyakran kombinálja ezt más anyagokkal, így papírral is, melyet saját maga készít. A (katonatemplom) szentéjében lévő fő mű a Teremtés napjai… nem az Úristen teremtésének hét napját formálja meg, hanem annak legfontosabb momentumait… ahol a kompozíció legtetején Adám és Éva látható

 

hallhattuk Farkas Veronika művészettörténésztől.

 

Az alkotóművész munkásságában sok helyen megjelenik a szakralitás, a vallási motívumok, a kiállításon láthatjuk az általa ábrázolt Piétát, a Jópásztort, Szent Ferencet, de a Madaras Madonnát is, melynek jelképrendszerében ott az egész Kárpát-haza, és benne hangsúlyozva Magyarország jelenlegi határvonala.

 

Lőrincz Zsuzsa művészetében a keresztény szimbólumok mellett hangsúlyt kap a városi élet is, színes sejtelmes hangulatképeivel, amelyek az Álmok városa ciklusban egységet alkotnak.

 

A művésznő rövid ideig élt a Csallóközben is, így alkotásaiban e természeti táj is fellelhető.

 

Dráfi Mátyás, valamint Grassl Ferdinánd

 

A műsor megnyitójában a komáromi színházi világ jelentős személyiségét, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes művész szavalatát, valamint Grassl Ferdinánd zongorajátékát és énekét hallhattuk, aki a kiállított művek szakmai értékelését követően ismételten emelte a megnyitó ünnepi hangulatát.

 

Mindezeket követően a közönség megtekintette a különböző anyagok ötvözésével készült alkotásokat, amelyeket az örök keresés jellemez, az út a mindennapok örömeiben, gondjaiban, valamint a örökkévalóság irányába.

 

Lőrincz Zsuzsa

 

A kiállítás létrejöttét Orosz Örs támogatta, aki diákéveiben a prágai Ady Endre Diákkör elnöke volt, és azóta is kapcsolatot ápol a Prágában élő alkotóművésszel.

 

A tárlatot 2022. július 22-től augusztus 21-ig tekintheti meg a közönség a Limes Galériában, érdeklődni a +421 903 719 493-as telefonszámon lehet. A különleges művek megtekintése mellett e forró nyári napokon a galéria testi-lelki enyhülést, felüdülést is adhat, hiszen az a Katonatemplom ódon, hűsítő falai közt található, így kettős gyógyhatása garantált. J

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.