Kutatók bebizonyították, hogy biztosan a vuhani piacról indult a koronavírus-járvány - Körkép.sk
Friss hírek

Kutatók bebizonyították, hogy biztosan a vuhani piacról indult a koronavírus-járvány

Megcáfolták azt a feltételezést, miszerint a vírus egy laboratóriumból szabadult volna ki.

Nyitókép: newsroom.ucla.edu

 

Biztosan a vuhani piacról indult a koronavírus-járvány. Erre a következtetésre jutottak nemzetközi kutatók, akik a Science magazinban publikálták eredményeiket.

 

A tudósok két esetet is találtak, amikor a vírus a hordozó élő állatokról a piacon bevásárló emberekre került át. Így megcáfolták azt a feltételezést, miszerint a vírus egy laboratóriumból szabadult volna ki.

 

A kutatók arra is kitértek, hogy a Vuhanban kezelt több száz beteg közül miért csak 50-nek volt direkt kapcsolata a piaccal. Sok betegnek csak enyhe tünetei voltak, emiatt nem izolálták magukat, hanem továbbadták a vírust más embereknek is. Emiatt a súlyos eseteket már sokkal nehezebben lehetett egymáshoz vagy a piachoz kötni.

 

A vírust a piacon árult denevérek, rókák és más élő emlősök hordozták. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint eddig több mint 566 millió koronavírusos megbetegedést regisztráltak a világon. A két és fél éve tartó járványban világszerte 6,3 millió, Magyarországon pedig több mint 46.000 ember vesztette életét.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket