Nyitókép: SITA

 

Az Országos Munkáltatói Unió (RÚZ) szerint a kivetési alap (ebből számítják ki a havi járulék mértékét) meghatározása negatívan fogja érinteni az alacsony keresetűeket.

 

Általánosítaná a minimális kivetési alap meghatározását az egészségügyi minisztérium, ami az RÚZ szerint kedvezőtlen hatást váltana ki a lakosság legkiszolgáltatottabb csoportjaira és további pénzeket vonna el a családi kasszából, mindez a rekordmagas infláció idején.

 

 hirdetes_300x300  

Így értékelik a munkáltatók az egészségbiztosítókról szóló törvény módosítását. Ennek kapcsán tárgyalásra hívják a kormányt, hogy még a javaslat elfogadása előtt egyeztessen a szakmai érdekvédelmi szervezetekkel, hogy megelőzzék a tervezet negatív hatását a háztartásokra.

 

Az RÚZ azt is kéri, hogy a tárca készítsen tervet a feketemunka növekedésének megelőzése érdekében.

 

A vita abból alakult ki, hogy a szlovák egészségügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az egészségbiztosítókról szóló új jogszabályt. A javaslat egyfajta minimum kivetési alapot határozna meg az egészségbiztosítási járulék meghatározására a munkavállalók számára is. A tervezet a jövő év elején lépne életbe. Amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy a bérből és fizetésből élő alkalmazottak számára a legalacsonyabb egészségbiztosítási járulék, melyet havonta kell fizetni, a minimálbérből kerülhet kiszámításra. Mivel a minimálbért most emelte a kormány 2023-tól havi 700 euróra, az ebből kiszámított minimális egészségügyi járulék összege is emelkedne, mégpedig 98 euróra.

 

A tervezetben az is szerepel, hogy amennyiben a bruttó bérből kiszámított minimális egészségügyi járulék mértéke nem érné el ezt az összeget, a különbséget a munkavállalónak ki kellene fizetnie, beleértve a munkáltató oldalán levő különbséget is. A tárca a javaslatból jövő évre 85,8 millió eurós többletbevétellel számol az állami költségvetésbe. Szlovákiában jelenleg 258,3 ezer olyan munkavállaló van, akinek a kivetési alapja nem éri el a minimálbér összegét.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!