Nyitókép: profesia.sk

 

Specialista – ez a leggyakoribb foglalkozás Szlovákiában, legalábbis a 2021-es népszámlálás adatai alapján. A Statisztikai Hivatal közlése szerint a specialista főleg a tudomány és technika, az egészségügy, az adminisztratív munkakör, IT és kommunikációs szféra, valamint a jog, szociális ügyek és kultúra területének valamelyikén dolgozik. A specialisták közé sorolják a tanárokat és a szakképzett pedagógiai alkalmazottakat is.

 

A 2021-es népszámlálás szerint a második helyen a technikusok és szakmunkások, a harmadik helyen pedig a szolgáltatások és üzleti körben dolgozó alkalmazottak végeztek.

 

„A tíz évvel korábbi, 2011-es népszámláláson a leggyakoribb foglalkozás még az üzleti és szolgáltatói szférában dolgozók voltak, akiket a technikusok, szakmunkások és mesteremberek követtek. 2021-re a mesteremberek az egész országban kikoptak a top 3-ból,“ áll a Statisztikai Hivatal Körképnek küldött sajtóhírében. 10 év alatt tehát nagyban megváltozott a munkakörök, foglalkozások aránya. Ez érthető is, hiszen ha megnézzük, jóval több felsőfokú végzettséggel és szakképesítéssel rendelkező személy van, mint korábban.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.