Gyakran előfordul, hogy a cégvezető kizárólag a termékekre és a szolgáltatásokra, valamint a vásárlókra és a piacra fókuszál. A cég építése és a bevétel növelése mellett pedig elfeledkezik önmagáról, illetve a vezetői képességeiről. Ez hosszú távon nem vezet sikerhez.

 

Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a cég, fontos, hogy sikeres legyen a vezető is. Minden esetben szükség van a valódi vezetővé válásra és az önfejlesztésre. Ehhez érdekes tartalmak találhatóak a Billingo blog oldalán.

 

Mely képességek és tulajdonságok azok, amiket mindenképpen fejleszteni kell?

 

 hirdetes_300x300  

Minden sikeres vezetőnek szüksége van önreflexióra. Fontos a tudatosság, és bátran szembe kell nézni az esetleges gyengeségekkel is. A fejlesztéshez érdemes végiggondolni, hogy melyek a legfontosabb dolgok, melyek az erősségek és a gyengeségek. Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy mit mondanak a barátok, a partnerek és a kollégák. 

 

Mindemellett pedig azt is végig kell gondolni, hogy mely képességek és tulajdonságok azok, amelyeket mindenképpen fejleszteni kell. Ezek átgondolása az önismerethez járul hozzá, melyre feltétlenül szükség van önfejlesztéshez.

 

Erre természetesen minden sikeres vezetőnek időt és energiát kell áldoznia

 

Fontos a folyamatos tanulás és fejlesztés, mely történhet könyvek, kurzusok és podcastok segítségével. Továbbá érdemes mentorok támogatását igénybe venni. Erre minden sikeres vezetőnek időt és energiát kell áldoznia. Az önfejlesztésnek jelen kell lennie a naptárban is, ugyanúgy, mint a fontos meetingeknek. 

 

Nemcsak a céggel kapcsolatos tevékenységek támogatják a vezetői minőséget, hiszen egyéb programok is hasznosak lehetnek. Számos egyéb tevékenység adhat új ötleteket, új perspektívákat nyithat. Mindemellett törekedni kell a határozottságra és az optimizmusra, hiszen ezek elengedhetetlen tulajdonságai minden egyes sikeres vezetőnek. Továbbá érdemes sikeres emberek élettörténeteit olvasni, hiszen ezekből a könyvekből rendkívül sokat lehet tanulni.

 

Nem szabad ragaszkodni olyan elképzelésekhez, melyek nem működnek

 

A jó vezető soha nem fitogtatja a hatalmát, nem kontrollál folyamatosan, és semmiképp nem bizalmatlan. Ehelyett támogatónak kell lenni, és jó főnökként fel kell ismerni, hogy melyik alkalmazott miben erős, illetve azt is, hogy éppen ki szorul segítségre. Ehhez természetesen elengedhetetlenül fontos a jó emberismeret. A feladatok megfelelő kiszervezésére is figyelni kell.

 

A rugalmasság fontos még, nem szabad makacsul ragaszkodni olyan elképzelésekhez, amelyek nem működnek. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor alkalmazkodni kell a változó körülményekhez. Fontos szem előtt tartani, hogy vezetőként olyan környezetet kell teremteni a munkavállalók számára, ahol jelen van a megbecsülés, a támogatás és a szabadság, hiszen ezek együttesen járulnak hozzá a produktivitás és a kreativitás növekedéséhez.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!