Nyitókép: SITA

 

54 évvel a szovjet invázió után ismét masszív propagandával, hazugságözönnel és gyűlölettel állunk szemben – fogalmazott közösségi oldalán a szlovák államfő. Zuzana Čaputová a Varsói Szerződés Csehszlovákia megszállásának előestéjén az invázió áldozataival szembeni tiszteletadásra is felszólított.

 

Az államfő hozzátette, hogy ma már nem állunk invázió alatt és saját magunk dönthetünk a jövőnkről. A kétpólusú világ is megszűnt létezni, és a demokratikus, nemzetközi közösség részei lehetünk, ahonnan a megtámadott Ukrajnát segítjük, akik ugyanolyan normalizációs nyomás alatt állnak, mint mi álltunk 1968-ban.

 

Csehszlovákia Varsói Szerződés tagállamai általi megtámadása a második világháborút követő legnagyobb katonai hadművelet volt, mely leállította a társadalmi változásokat és kemény normalizációs időszakot vezetett be.

 hirdetes_300x300  

 

Čaputová szerint azok sorsa, akiket a totalitárius rendszer elűzött, megtört és tönkretett, ma is rezonál. Mint elmondta, a várt változást csak a bársonyos forradalom hozta el.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!