Nyitókép: SITA

 

Érdekes anomáliára hívta fel a figyelmet az INESS nevű think-tank. Éspedig arra, hogy Szlovákiában a 13. nyugdíjnak nevezett támogatásként 50 eurót a 928 eurós nyugdíjban részesülők is megkapták.

 

928 euró 2021-ben a tiszta átlagbért jelentette. Azaz, egyes nyugdíjasok úgy kapnak extra nyugdíjtámogatást, hogy azt kétharmad részben azon munkavállalók finanszírozták, akik kevesebbet keresnek, mint a támogatott nyugdíjasok.

 

 hirdetes_300x300  

A jogszabály értelmében ugyanez lesz legközelebb is.

 

Az, hogy a 13. nyugdíjnak nevezett juttatás a nyugdíj összegével csökken (értsd, akinek magasabb a nyugdíja, az kevesebbet kap), még nem jelenti azt, hogy a támogatás kellően célzott. Az, hogy a 13. nyugdíjat (igen, tudjuk, nem a teljes havi nyugdíj összeget, hanem ennél kisebb összegű támogatást) a nyugdíjasok 95 százaléka megkapja, nem pedig csak 50 százalékuk, akik igazán rászorulnak, két dolgot jelent:

 

  1. Azok, akiknek erre igazán szükségük van, kevesebbet kapnak.
  2. A cél nem az, hogy segítsenek a nyugdíjasokon, hanem az, hogy sok nyugdíjast támogassanak.

 

Ezzel kapcsolatos hír, hogy a parlamentben várhatóan átmegy az a javaslat, miszerint újabb támogatásként 150 millió euró értékben idén ősszel a nyugdíjasok egyszeri juttatásként megkapják a 13. nyugdíjnak nevezett nyugdíjkigészítés felét.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.