Nyitókép: cnn.com

 

Ismét elhalasztotta a NASA a holdraszállást célul kitűző Artemis program első küldetését.

 

Ezúttal üzemanyagszivárgást észleltek az amerikai űrkutatási hivatal valaha volt legerősebb hordozórakétájánál. A mérnökök szerint folyékony hidrogén szivárgott a majdnem 100 méter magas Space Launch Systemből.

 

Az Artemis program célja, hogy 2025-ben, több mint 50 év szünet után ismét embert vigyen a Holdra. Az első küldetésben még nem vesznek részt emberek, de az Orion űrhajó a tervek szerint megkerüli majd a Holdat, és több mint másfél millió kilométeres út után a Csendes-óceánba hullik majd.

 hirdetes_300x300  

 

A NASA törölte az új SLS-rakéta indulását

 

Az űrkapszula fedélzetén a budapesti Energiatudományi Kutatóközpont dózismérői is ott vannak. A kilövést jövő hétfőn próbálhatják meg újra, de nem biztos, hogy addig sikerül kijavítani a problémát.

 

A magyar fejlesztésű dózismérő

 

A magyar kutatók dózismérői kulcsfontosságú adatokkal szolgálnak majd a kozmikus sugárzási térről a későbbi emberi személyzetet szállító űrhajók, a Hold körüli pályán keringő űrállomás és a holdbázis létrehozásához.

 

Indulásra kész a NASA óriási holdrakétája

 

A cél ez esetben is a különböző szövettípusokban elnyelt sugárzás mennyiségének és minőségének megállapítása, és ezáltal az űrhajóban utazó személyzetet érő sugárterhelés felmérése.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!