Friss hírek

Eldőlt: egységes mobiltöltők lesznek Európában

A győztes az Android eszközökön használt USB-C zsinór. A kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

Nyitókép: SITA/AP

 

Forradalmi a döntés, eltakarítja a zsinórdzsungelt az Európai Parlament, és tízéves jogi huzavona végén egységessé teszik a mobileszközök töltőit. Az iPhone-okat gyártó Apple-nek csapás is, segítség is lehet a döntés, számol be róla a Világgazdaság.

 

Hosszadalmas jogi procedúra végén környezet- és pénztárcakímélő döntést hozott az Európai Parlament: 2024-től kötelezően egységes lesz a mobiltelefonok, tabletek, kamerák és számos egyéb eszköz töltőportja. Mint írják, a győztes az Android eszközökön használt USB-C zsinór. Az Apple nem ezt használja, ezért a számukra Európában komoly változást hoz a döntés, meg kell változtatniuk többek közt az iPhone-ok töltőit is.

 

A zsinórkavalkádra egyébként korábban mindenki panaszkodott, az Apple-termékek használói is. A döntés az Apple számára sem feltétlenül sorscsapás, ugyanis a változás arra ösztönözheti a vásárlóikat, hogy az újabb kibocsátású termékeiket vásárolják meg. A döntés egyéb eszközökre is vonatkozik, és érintheti a Samsung, a Huawei és mások termékeit is.

 

Jó hír, hogy a gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség. A kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

 

Az Európai Parlament egyébként óriási többséggel döntött, 602 volt az igen szavazat és csak 13 a nem és 8 a tartózkodás.

 

vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket