Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Bizottság szerint jó irányba mutatnak a magyar kormány korrupcióellenes törvényei. Ez Strasbourgban, az Európai Parlament vitáján hangzott el Johannes Hahn költségvetési biztostól. 

 

Az Orbán kormány egy 17 intézkedésből álló korrupcióellenes csomagot állított össze azért, hogy a jogállamisági mechanizmussal blokkolt uniós forrásokat felszabadítsák. A törvények egy részét benyújtották a magyar Országgyűlés elé. Ezek között van az Integritási Hatóság felállítása és a tendereztetés átalakítása is. Az Európai Bizottság szerint ezek a lépések jó irányba mutatnak. Ezt Johannes Hahn költségvetési biztos mondta Strasbourgban, ahol a Magyarországnak járó uniós forrásokról vitáztak a képviselők.

 

„Ezekkel az intézkedésekkel Magyarország fontos kötelezettséget vállalt a jó irányba. Kifejezetten üdvözlöm ezt a konstruktív hozzáállást, még akkor is, ha későn érkezett” – mondta az EU költségvetési biztosa, Johannes Hahn.

 hirdetes_300x300  

 

A bizottság előzőleg 7,5 milliárd eurós büntetést javasolt Magyarországnak, ha nem orvosolják időben az aggályokat. A pénzeket az úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében függesztenék fel. Az unió történetében először Magyarország ellen indították meg ezt az eljárást az uniós költségvetés védelem miatt. A magyar kormányzat illetékesei szerint sikerül megoldást találni a vitatott kérdések terén.

 

A fideszes Hidvéghi Balázs szerint a jelenlegi válságban egyáltalán nem kellene Magyarország foglalkozni.

 

„Az itt ülő szélsőséges képviselők folytatják az ideológiai zsarolást és széthúzást szítanak. Magyar baloldali képviselőkkel karöltve a legabszurdabb vádakkal állnak elő, csak azért, hogy a magyar emberek ne kapják meg a nekik járó forrásokat.”

 

A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy eloszlassa az unió aggályait a korrupciót illetően. Ha ez sikerül, az összes uniós pénzt felszabadíthatják.

 

Az eredetileg a magyar uniós forrásokról szóló vita egy óra után átfordult az európai uniós értékekről szóló vitába.

 

Johannes Hahn költségvetésért felelős szerint mutatja a téma jelentőségét, hogy milyen sokan voltak jelen és vettek részt a vitában. Hangsúlyozta, hogy Magyarország bejelentette, hogy teljesíteni fog egy intézkedés katalógust, és hogy korai lenne előre kijelenteni, hogy ez nem elégséges, hogy mi fog történni.

 

Kiemelte, hogy ez a 17 intézkedés nem kompromisszumos, világos elképzeléseik vannak. A kétkedőknek üzenve úgy fogalmazott, hogy „nem kell előre feladnunk, és azt mondani, hogy ez nem működik”.

 

A biztos arról is beszélt zárszavában, hogy „Magyarország hatóságokat hoz létre melyek összetétele megfelelő, melyek függetlenek, a dolgok jobbra fordulnak”. Az európai költségvetés védelme nem lehet alku tárgya – szögezte le Hahn.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.