Rengeteg szó esik manapság a fenntarthatóságról. Sokan sokfélére gondolnak, amikor erről beszélnek. De mit is illethetünk egyáltalán ezzel a kifejezéssel? A szakértők szerint a fenntarthatóság fejlődést jelent és nem növekedést.

 

Első alkalommal az ENSZ 1987-es „Közös jövőnk” jelentésében fordult elő. Azt fogalmazták meg ebben, hogy a ma szükségleteit úgy kellene kielégíteni, hogy közben az erőforrásokat a jövő generáció számára is meg lehessen őrizni. Maga a fenntartható életmód tehát minél kevesebb kárt okoz a környezetnek. Mi, a fogyasztói társadalom tagjai, pedig megfontoltan és okosan vásárolva tevékenyen hozzá tudunk ehhez járulni.

 

A varázslatos tömörfa

 

 hirdetes_300x300  

Ha például a DODO tömörfa bútorok kollekciójában megtalálható modellek közül választasz berendezési tárgyakat otthonodba, magad is hozzájárulhatsz a fenntarthatósághoz. Hiszen bármilyen kicsik vagyunk is, mi is a nagy egész részeiként okos döntéseinkkel az élhető jövőt segíthetjük.

 

Egy igényes és jó minőségű tömörfa bútordarabot talán még az unokáid is használni fognak, lakásuk éke lehet jó sok év múlva is. Ráadásul a tömörfa bútorok készítéséhez csak természetes alapanyagokat használnak fel. Nem kellenek hozzá bonyolult és nagy környezeti terhelést jelentő folyamatok. A fa már eleve feldolgozható formában áll a rendelkezésünkre. Nem véletlenül az egyik legrégebben alkalmazott bútor alapanyag és építőanyag is egyben.

 

Kevésbé tartós anyag, de nagyon okos választás még a bútorlapból készült berendezés. A bútorlapok gyártásához felhasználják az olcsóbb fák hulladékelemeit és zúzalékát is. Remek dekorációkat is találhatsz ezekből.

 

Újrahasznosítható berendezések

 

Ha fenntarthatóan élsz, akkor mindenképp takarékoskodsz az erőforrásokkal. Ez, ha tényleg komolyan gondolod, persze gyakran az életmódod megváltoztatásával is járhat. Ha az otthonod berendezési tárgyai környezetbarát elemek, máris nagyon sokat teszel egy jobb jövőért. Ezek az elemek pedig a te életed is megkönnyíthetik a hétköznapokban, mert általában könnyen tisztíthatók, tartósak és újra lehet őket hasznosítani.

 

Például csak olyan gyártóktól vásárolj bútorokat, melyek természetes anyagokat használnak. Próbáld ki a bambuszt, tartós és kemény, gyorsan nő és remek alapanyag, hasonlóan a rattanhoz. A vas, fém, acél, alumínium és hasonló fémek előállítása nem mindig környezetbarát, de ezeket a végtelenségig újra lehet hasznosítani és nagyon tartósak.

 

Apró lépésekkel

 

A nappalidban bátran használhatsz természetes anyagokat. Amellett, hogy időtállók és gyönyörűek, még a természettel való kapcsolatot is hangsúlyozzák. A fürdőben mellőzheted a nehezen lebomló dolgokat. A konyhádban elegendő lehet csak a legszükségesebb felszerelés. Csak tudatos döntéseinkkel és tetteinkkel érhetjük el, hogy utódaink élhető világban létezhessenek, és ezt az otthonunkban is kezdhetjük.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!