Nyitókép: Körkép.sk

 

Azoknak, akik az elmúlt 10 évben béreltek szobát vagy lakást Európában feltűnhetett, hogy az utóbbi időben rendkívüli mértékben nőttek a havi bérleti díjak. A bérleti piaccal most ismerkedők nem is sejtik, hogy nem is olyan rég még sokkal könnyebb volt a helyzet – legalábbis a megfizethetőség szempontjából. Magyarországon a negyedik legrosszabb a helyzet, a lakásáraknál pedig a második legjelentősebb emelkedést mutatják a statisztikák az EU-ban.

 

A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy elképesztő mértékben, 17,6 százalékkal nőttek a bérleti díjak az elmúlt 10 évben a kontinensen. Ráadásul ez az áremelkedés még nagyobb sebességre kapcsolt: az elmúlt három hónapban 1,7 növekedést tapasztaltak a 2021-es év azonos időszakához képest, ami még nagyobb terhet jelent a növekvő infláció és a megélhetési válság mellett.

 

 hirdetes_810x300  

Az Eurostat adataiból az derül ki, hogy 2010 óta folyamatosan nőnek a bérleti díjak. A lakáspiacon eközben voltak hullámvölgyek, de ott is megindult a spirál felfelé 2015-ben.

 

Eurostat
Rózsaszínnel a lakásárak, kékkel pedig a bérleti díjak alakulását követhetjük az Eurostat grafikonján (Eurostat, Euronews)

 

Hol volt a legriasztóbb az emelkedés?

 

Az Európai Unióban szinte kivétel nélkül mindenhol nőttek a bérleti díjak, de sehol nem annyira drámaian, mint Észtországban. A balti államban 214 százalékos áremelkedést regisztráltak. Ennek fő oka az, hogy az ország nagyobb városaiba, köztük a főváros Tallinnba tartó költözési hullám folyamatosan felfelé hajtotta a keresletet, miközben korlátozott mennyiségű elérhető lakás volt.

 

Az EU tagországok közül a negyedik Magyarország, ahol az elmúlt 12 évben csaknem 60 százalékos emelkedés volt a bérleti díjakban.

 

Eurostat
Országokra bontva az ár- és bérleti díj emelkedés 2010 óta. Kép forrása: Euronews

 

A bérleti díjaknál kivételnek számító Görögországban és Cipruson csökkentek az árak 23 illetve 6 százalékkal. Harmadikként csatlakozott a kivételekhez Olaszország, ahol 8 százalékos csökkenést regisztráltak a statisztikai adatok szerint.

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!