Nyitókép: SITA/AP

 

Harminchat nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki Oroszország az ukrán elektromos- és ivóvízhálózatot véve célba, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Szombaton a rakétaháború első napjaihoz fogható kiterjedt támadás zajlott az ukrán civil infrastruktúra ellen. Az orosz rakéták elsősorban hőerőműveket, illetve az elektromos hálózat elosztóközponjait, valamint az ivóvíz-infrastruktúrát célozzák. Ukrajnában két nap óta tervezett áramkimaradások vannak az áramhálózatot ért orosz támadások miatt, a legtöbb városnegyedben nincs éjszakai közvilágítás.

 

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva azt mondta, Oroszország a legnagyobb, szándékosan előidézett humanitárius katasztrófába taszítja Ukrajnát a második világháború óta, a fagyhalál elől menekülő ukránpok pedig tömegesen vehetik az irányt Európa felé.

 hirdetes_300x300  

 

A Ukrainian Su-25 jet releases heat flares near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Saturday, Oct. 22, 2022. (AP Photo/LIBKOS)

 

Szombaton a déli Herszon megyében folytatódott az ukrán támadás, míg az orosz csapatok keleten, Avdiivka és Bahmut települések közelében próáltak előretörni.

 

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg Herszon megyei támadását visszaverték szombaton, és mintegy százharminc ellenséges katonát öltek meg.

 

Ukrainian servicemen and a servicewoman, center, pose for a photo with their armored vehicle near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Saturday, Oct. 22, 2022. (AP Photo/LIBKOS)
A Ukrainian Su-25 jet flies near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Saturday, Oct. 22, 2022. (AP Photo/LIBKOS)
A plume of smoke rises after Russian shelling in Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Saturday, Oct. 22, 2022. (AP Photo/LIBKOS)

 

Ugyanakkor az oroszok a megye központjában Herszonban a teljes civil lakosságot felszólították, hogy hagyja el a várost, és menjen a Dnyeper folyó orosz hadsereg által ellenőrzött keleti partjára. Az ukrán hadsereg szerint nem lövik a várost, és Herszonban az ukrán lakosság deportálása zajlik.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!