Nyitókép: SP hírlevél

 

A különféle nyugdíjformákra jogosultak számára decemberben folyósítják a 14. havi nyugdíjjuttatást. A mintegy 1,44 millió jogosult személy számára a Szociális biztosító folyósítja a pénzt, mégpedig automatikusan, az eddigi nyugdíj összegével együtt.

 

Az ún. 14. havi nyugdíj (szerk. megj.: olvasóink reakcióit megelőzendő, 14. havi nyugdíjnak a Fico-kormány nevezte el a juttatást, tudva, hogy összege nem éri el a nyugdíj teljes összegét) összege legkevesebb 35 euró és legfeljebb 210 euró lehet.

 

Hogy ki milyen összegű nyugdíjra jogosult, azt mindenki előre kiszámíthatja a Szociális Biztosító honlapján, az ott található számológép segítségével.

 hirdetes_300x300  

 

Amennyiben a nyugdíjas nemcsak Szlovákiából, hanem külföldről is kap nyugdíjat, ennek tényét 2022. november 4-ig köteles bejelenteni a Szociális Biztosítónál.

 

A bejelentésre szolgáló elektronikus formanyomtatvány kitöltése azért fontos, hogy a 14. nyugdíj összege ne legyen magasabb, mint amennyi az illetőt megilleti. Aki elhallgatja és megkapja a magasabb összeget, annak vissza kell majd szolgáltatnia a jogosulatlan támogatást.

 

A külföldről érkező nyugdíj bejelentésére itt találjuk a szükséges nyomtatványt.

 

Körkép.sk/SP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.