Nyitókép: Körkép.sk

 

2022. október 25-én ünnepélyes keretek között átadták a komáromi Szinnyei József Könyvtár Eötvös utcai főépületét. Az ünnepségen jelen voltak a Nyitra Megyei Önkormányzat elöljárói, Komárom város elöljárói, a könyvtár jelenlegi és korábbi dolgozói, a város iskoláinak képviselői, valamint egyéb társadalmi és kulturális szervezetek képviselői.

 

Az ünnepséget Bandor Éva, számos díjjal kitüntetett színművésznő nyitotta meg, szlovák, majd magyar nyelven. A rendezvény a továbbiakban is két nyelven folyt.

 

Fabó Mária, a Szinnyei József Könyvtár igazgatója az általa megtisztelő feladatnak tekintett ünnepi beszéde kezdetén üdvözölte a jelenlévőket, majd apró részletességgel ismertette a könyvtár történetét, annak hányatott sorsát, s ami kapcsán az intézményt „költöző könyvtárnak” nevezte. A 191 éve alapított könyvtár megalapítása óta 8 alkalommal költözött különböző épületekbe, esetenként részleteiben más-más épületbe.

 hirdetes_300x300  

 

Mint megtudtuk, a Komárom Megyei Könyvtárat 1831-ben alapították Kultsár István adományából, közel 4 000 kötettel. A gyűjtemény kezdetben passzív könyvtár volt, de miután helyet kapott a komáromi Kultúrpalotában, aktív könyvtárrá változott.

 

A költözések hosszú sora már ekkor megkezdődött, végül 1988-ban egy álom valósult meg, amikor a könyvtár önálló épületet kapott a jelenlegi helyszínen, az Eötvös utcán.

 

A 44 éves épületet két szakaszban újították fel, először 2017–20118-ban, ekkor az ablakokat cserélték, valamint a tetőt szigetelték, jelenleg, a 2. szakaszban pedig a külső szigetelést, a belső teret és a szociális helyiségeket újították fel.

 

 

A felújítás időszakában a könyvtár természetesen ismét költözni kényszerült, ennek kapcsán Fabó Mária igazgatónő köszönetet mondott a városvezetésnek, valamint azon iskolák vezetőinek, akik ideiglenesen helyet biztosítottak a könyvtár egyes részlegeinek.

 

A felújítás kezdetétől az ünnepélyes átadóig két év telt el. Az igazgatónő köszönetet mondott Nyitra Megye Önkormányzatának, hogy a könyvtár átépítéséhez biztosították az anyagi forrást, mely több mint 700 ezer eurót tett ki.

 

Fabó Mária ünnepi beszéde második részében az olvasás fontosságáról szólt:

 

Olvasás közben azok lehetünk, akik csak akarunk. Egy időre elmenekülhetünk saját magunk elől, kiszakadhatunk a valóságból, pihenhetünk, mély érzelmeket élhetünk át. A gondolatok olvasása gondolatokat ébreszt, így félig-meddig gondolkodunk is. Az agykutatók szerint olvasás közben olyan idegpályák kapcsolnak be nálunk, mintha velünk történne meg az, amiről olvasunk.  Érzelmek, halál, konfliktusok – mindenből kapunk egy kicsit, és mire a valós életben hasonló eseménnyel találkozunk, már föl vagyunk vértezve. Az olvasás olyan, mint a vakcina. Életet menthet. Természetesen kockázatok és mellékhatások nélkül.

 

Végül beszédét Márai Sándor gondolataival fejezte be:

 

Erővel olvasni. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Életre – halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

 

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke szintén örömét fejezte ki a könyvtár felújítása kapcsán, ami elsősorban Komárom város és a régió olvasóközönségét szolgálja majd. Hangsúlyozta, igyekeztek mindent megtenni azért, hogy arányosan jussanak beruházások erre a területre is, szintén ezt tükrözi a jelenlegi átadó, ami nem az első ilyen jellegű ünnepség a régióban.

 

 

Fontosnak tartja, hogy egy fedél alá kerüljenek a könyvtár szétszórt részlegei, és bízik az olvasási kedv megnövekedésében, valamint abban, hogy az intézmény a környékbeli településeket is szolgálja majd.

 

Csenger Tibor köszönetet mondott a kivitelezőknek is, akik jó munkát végeztek, a könyvtár dolgozóinak pedig kívánja, hogy a felújított környezetben jó szolgáltatást tudjanak nyújtani a város lakóinak.

 

Az ünnepi beszédeket követően ismét Bandor Éva lépett a színre, aki Örkény István Megveszem a könyvem groteszkbe hajló anekdotáját adta elő, óriási sikerrel.

 

Szó esett még az 1959-ben alapított HELIOS fotóklubról, a csoport alkotásaiból nagyon gazdag, értékes, szép kiállítás nyílott a könyvtár emeleti előterében.

 

A Szinnyei József Könyvtár hivatalos átadását a szalagátvágás ceremóniájával jelképezték, melyet a megyei elöljárók, Milan Belica és Csenger Tibor, valamint Fabó Mária könyvtárigazgató végeztek el.

 

A továbbiakban a jelenlévők megtekinthették a könyvtár felújított termeit, a földszinten a felnőtteknek szóló irodalom részlegét, az emeleten pedig a gyermekrészleget. Az ünnepséget kötetlen beszélgetésekre alkalmat adó kellemes fogadással zárták.

 

Buday Mária
A képek a szerző elvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.