Nyitókép: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 

Két autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a szomáliai főváros egyik forgalmas csomópontjánál, kulcsfontosságú kormányhivatalok közelében. A halálos áldozatok száma legalább 100, köztük sok a gyerek – közölte az állami rendőrség. A sebesültek száma meghaladja a 300-at.

 

Az első robbanás az oktatási minisztérium épületénél történt, a második egy zsúfolt étterem előtt. A támadást egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára. A robbantások pont akkor történtek, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogyan lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Shabaab terrorszervezet ellen. Szomália kormánya nagyszabású új offenzívát indított a szélsőséges csoport ellen, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida egyik leghalálosabb szervezetének nevezett. Az elnök „totális háborúnak” nevezte a szélsőségesek elleni harcot, akik Szomália középső és déli részének nagy részét ellenőrzik, és az elmúlt években több amerikai légicsapás célpontjai voltak.

 

Relatives wait for bodies to be removed from the destruction at the scene, a day after a double car bomb attack at a busy junction in Mogadishu, Somalia Sunday, Oct. 30, 2022. Somalia’s president says multiple people were killed in Saturday’s attacks and the toll could rise in the country’s deadliest attack since a truck bombing at the same spot five years ago killed more than 500. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

 

 hirdetes_300x300  

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!