Nyitókép: tatry.sk

 

A Magas-Tátra szlovák és lengyel felén összesen 1 222 zerge él. A pontos számot a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) illetékesei jelentették be, akik idén először speciális applikáció segítségével számolták össze a zergeállományt.

 

Közülük 858 él a szlovák, 364 pedig a Magas-Tátra lengyel oldalán. Míg eddig papíralapon, több napos kiértékelést igénylően vezették a zergeállományt, a legutóbbi összeírás adatainak elemzése már csak alig pár órát vett igénybe.

 

A TANAP illetékesei szerint így gyorsabb és pontosabb adatokkal rendelkeznek az állományt illetően. A módszert várhatóan a növényekre, gombákra és más állatokra is kibővítik majd.

 hirdetes_300x300  

 

Az 1 222 zergéből 98 idén született, 82 pedig tavalyi egyed. Ezenkívül 176 bakkecskét és 338 nőstény kecskét is összeszámoltak.

 

A Tátrai Nemzeti Parkban évente kétszer számolják össze a zergéket. Tavasszal az új egyedek nyilvántartása miatt, ősszel pedig a tél előtti egyedszámvizsgálat miatt. A rekord eddig 2018-ban volt, amikor összesen 1 431 zerge szerepelt a nyilvántartásban.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!