Andrzej Duda: Lengyelország Ukrajna támogatásával önmaga biztonságát építi - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Friss hírek

Andrzej Duda: Lengyelország Ukrajna támogatásával önmaga biztonságát építi

Lengyelország és Litvánia felszólítják Oroszországot, hogy vonja ki hadseregét a megszállt ukrán területekről.

Nyitókép: Twitter/ Gitanas Nausėda

 

Lengyelország Ukrajna hathatós támogatásával önmaga biztonságát építi – nyilatkozta Andrzej Duda lengyel államfő a lengyel függetlenség napja alkalmából a varsói Belvedere palotában.

 

Duda litván kollégáját, Gitanas Nausėdát látta vendégül Varsóban. A két államfő azért találkozott Varsóban, hogy megvitassák az Ukrajna elleni orosz agresszió jelenlegi állását, a Lengyelország által nyújtott további segítségnyújtást és az energiabiztonságot. A lengyel elnök elmondta:

 

„Támogatjuk Ukrajnát, és ez az ösvény vezet saját biztonságunk kiépítéséhez.”

SJE Nyílt nap

 

Hozzátette, hogy Varsó „bölcs” (sic!) politikájának a célja, hogy biztonságos teret hozzon létre Európán belül, és megkövetelje a nemzetközi jog betartását. A lengyel elnök szerint ugyanis „nyilvánvaló”, hogy ha tiszteletben tartják a nemzetközi jogot, akkor nem lenne háború, mert „a háború a nemzetközi jog megsértését jelenti”.

 

„Ezen okok miatt Lengyelország és Litvánia felszólítja Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna elleni inváziót, vonuljon vissza és vonja ki hadseregét a megszállt ukrán területekről. Fejezze be ezt a katonai konfliktust, és térjen vissza a nemzetközi jog elsőbbségéhez.”

 

– mondta Andrzej Duda. A lengyel elnök arra is kitért, hogy a lengyel történelem során az orosz agresszió és az orosz imperializmus jelentette a legnagyobb veszélyt a függetlenségre. Utalva Lengyelország azon döntésére, hogy ideiglenes jelleggel akadályt építenek a kalinyingrádi exklávé mentén, Duda kijelentette, hogy „valós”, bár „nem túl nagy” a veszélye annak, hogy hibrid támadást indítanak Lengyelország ellen.

 

A litván elnök kétnapos lengyelországi látogatása egybeesik Lengyelország függetlenségének napjával. Nausėda köszönetet mondott a lengyel elnöknek az “őszinte barátságáért és az együttműködéséért”, amely a litván-lengyel kapcsolatokat újabb szintre emeli.

 

“Testvéri nemzeteink egységesek és erősek, együtt képesek ellenállni minden kihívásnak”

 

– jelentette ki a litván elnök, majd lengyelül hozzátette: “Együtt erősek vagyunk.”

 

Lengyelország 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét – 123 évvel azt követően, hogy a cári Oroszország, az Osztrák Császárság és a Porosz Királyság egymás között felosztotta a lengyel területeket.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket