Az ukránok már átvették a kivonuló orosz katonák helyét Herszon megyében - Körkép.sk
Friss hírek

Az ukránok már átvették a kivonuló orosz katonák helyét Herszon megyében

Az utóbbi másfél hónapban már mintegy 1400 négyzetkilométer került vissza Kijev irányítása alá.

Nyitókép: SITA/AP Photo/LIBKOS

 

Az ukrán csapatok benyomultak azokra a Herszont övező területekre, ahonnan csütörtökön kivonultak az oroszok. A megszállók egészen a Dnyeper folyó mögé húzódtak vissza – erősítette meg a moszkvai védelmi minisztérium. A helyiek pedig látták, ahogy orosz haditechnikai eszközök és Kamaz teherautók vonulnak a folyón átívelő Antonyivszkij híd felé.

 

Ez az ukrán ellentámadás eddigi legnagyobb eredménye. Az ukrán fegyveres erők főparancsoka arról számolt be, hogy csak szerdán 12 települést sikerült felszabadítaniuk. Így az utóbbi másfél hónapban már mintegy 1400 négyzetkilométer került vissza Kijev irányítása alá.

 

Fontos elismételni, hogy minden alkalommal, amikor az oroszok egy ,,jóindulatú gesztust” tesznek, a valóságban ezt a mi katonáink ereje miatt teszik.

 

Volodimir Zelenszkij óva intette a moszkvai vezetést attól, hogy megkísérelje felrobbantani a közeli kahovkai vízerőművet, amely nagy területet árasztana el, és vízellátás nélkül hagyná a zaporizzsjai atomerőművet. Ahogy fogalmazott: ez hadüzenet lenne az egész világgal szemben.

 

Az első és legfontosabb feladatunk az aknamentesítés. A megszállók több ezer taposóaknát hagytak hátra. Sokszor hallok olyat, hogy Ukrajna megtisztítása évtizedeken át fog tartani, de mi nem várhatunk addig.

 

Eközben az amerikai Fehér Ház újabb nagyszabású hadászati segítségnyújtásról döntött. A csomag elsősorban légvédelmi rendszereket tartalmaz majd, hiszen ezekkel lehet a legjobban megvédeni a visszafoglalt városokat, és leszedni az iráni kamikaze drónokat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket