Orbán Viktor: tragikus volna, ha az EU a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 1 °C
Friss hírek

Orbán Viktor: tragikus volna, ha az EU a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat

A közös uniós hitelfelvételt Magyarország nem támogatja.

Nyitókép: Fb-live, reprofoto

 

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

 

Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések “egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb” a lezáráshoz.

 

Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját.

SJE Nyílt nap

 

Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása alól mi sem tudjuk kivonni magunkat.

 

Jelezte: a szankciókról szóló tárgyalásokban eddig mindig elértük a saját nemzeti céljainkat, így jó reményekkel veszünk részt a kilencedik csomag vitájában, ám “a nyomás folyamatos”, újabb csomagok várhatóak, ezért folyamatosan kell küzdeni érdekeink védelmében, ezért is kérte ki a magyar emberek véleményét nemzeti konzultáción a kormányzat e témáéban.

 

A globális minimumadó egy munkahelygyilkos adóemelés

 

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor.

 

A kormányfő hangsúlyozta: munkahelyek tízezrei szűnnének meg Magyarországon, ha bevezetnék a globális minimumadót.

 

Ezt nem engedhetjük meg magunknak – emelte ki, hozzátéve, hogy szerinte az adókérdés egyébként sem globális, hanem nemzeti hatáskörbe tartozó ügy.

 

Minden országnak magának kell eldöntenie, hogy milyen adórendszert működtet, a választók éppen azért szeretik a demokráciát, mert ők mondják meg, hogy milyen adópolitikát ígérő kormányok kerülhetnek hatalomra – mondta.

 

Ha lemondanánk erről, akkor lemondanánk a magyar emberek azon jogáról is, hogy a magyar gazdaságpolitika egy lényeges elemét, az adópolitikát meghatározzák, ezért a globális minimum adót sem a munkahelyek szempontjából, sem a demokrácia szempontjából nem látjuk jó ötletnek, nem is járulunk hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – közölte.

 

A közös uniós hitelfelvételt Magyarország nem támogatja

 

A közös uniós hitelfelvételt nem támogatjuk Ukrajna megsegítésére – mondta a kormányfő. Ebben az esetben egy adósságközösség lenne az EU, és ezt nem akarjuk – tette hozzá.

 

Ne keverjük össze az unió költségvetésének a pénzeit és a segítséget.Minden ország súlyozva vállalja a maga részét, és ezt kétoldalú módon adjuk az ukránoknak

 

– tette hozzá.

 

Mi félretettük azt a pénzt, amit oda kéne adni Ukrajnának. 

 

A magas energiaárak miatt 10 milliárd eurót vesztünk

 

Ezt az összeget elő kell teremteni, és most gőzerővel dolgozunk ezen – ismertette a kormányfő. A 2023-as költségvetés újratervezése most folyik. Ha mindenki jól teszi a dolgát, akkor el tudjuk érni, hogy a magyar gazdaság ne essen recesszióba – tette hozzá.

 

Ha erre képesek vagyunk, akkor meg tudjuk védeni a háztartásonként havi 181 ezer forintot (mintegy 440 euró) kitevő rezsitámogatást. 

 

A határvédelem kérdésében elmondta, hogy továbbra is ez a legnagyobb kihívás

 

Történelmi léptékben továbbra is a migráció a legnagyobb kihívás, mert Brüsszel továbbra is azokat támogatja, akik a migránsok beengedése mellett állnak. A cél, hogy a szerbek irányításáva délebbre védjük a mi biztonságunkat – tette hozzá. Egyébként a csehek és a szlovákok is hajlandóak részt venni a védekezésben.

 

A brüsszeli bürokraták és a dollárbaloldal teljesen egyetért a migránsok beengedésében – hangsúlyozta a kormányfő.

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket