Nyitókép: SITA

 

A Társadalmi-gazdasági Kockázatkutató Intézet a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján elemzést készített a szlovák háztartások jövedelmi szegénységéről.

 

A szegénység közlekedési lámpái régiónként

 

Az Eperjesi, Kassai és Besztercebányai kerület áll a legrosszabbul a szegénységi jelzőlámpa szerint. Pozsony megye ellenben az élen szerepel.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia lakosai olykor csak amiatt szegények, mert rossz régióban élnek, vagyis rosszkor vannak rossz helyen, nyilatkozta Halás Martin, a Társadalmi-gazdasági Kockázatkutató elemzője.

 

Legfeljebb 500 eurós havi jövedelem

 

Az Eperjesi kerület áll a legrosszabbul a szegénységi jelzőlámpa tekintetében, ahol minden harmadik polgár jövedelme legfeljebb havi 500 euró. Az Eperjesi kerületben 72 ezer ilyen háztartás van, ahol 280 ezer lakos él.

 

Őket követi a Kassai és Besztercbányai kerület, ahol a lakosság 25 százalékának van 500 euró alatti jövedelme. A további sorrend:

 

Zsolna megye – 21 százalék

Nyitra megye – 18 százalék

Nagyszombat megye – 15 százalék

Trencsén megye – 12 százalék

Pozsony megye – 10 százalék.

 

 

Aki 500 euró alatti, a szegénységi jelzőlámpa szerinti piros zónában tartózkodik, az ilyen háztartás legfeljebb havi 103 eurót költhet élelmiszerre. Lakhatásra, energiára, vízre további 134 eurót költenek.

 

Ha jövőre ilyen ütemben folytatódik az áremelkedés, akkor a lakosság fele óriási gondokkal szembesülhet.

 

A szlovákiai szegénység okai különbözőek lehetnek – munkahely elvesztése, bevételkiesés, betegségek, emelkedő árak és mások. Az intézet szerint országosan 1,8 millió állampolgár, a szlovákiai háztartások több mint 21 százalékának a jövedelme nem haladja meg az 500 eurót.

 

2,6 millióan vannak olyanok, akiknek a havi jövedelme legfeljebb 700 euró. A havi ezer eurót 4,5 millióan érik el.

 

A szegénységgel kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy amikor egy család beleesik, nem tud kiszabadulni belőle, és ott marad. Az ilyen veszély a havi 500-700 eurós bevétellel rendelkezőkre leselkedik leginkább.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.