Nyitókép: SITA/AP

 

Az Egyesült Államok a várakozások szerint hamarosan bejelenti, hogy Patriot légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát. A fegyver adja az amerikai légelhárítás gerincét, és szakértők szerint hatalmas előrelépést jelentene az ukrán hadseregnek.

 

A Pentagon szóvivője egyelőre csak annyit mondott, hogy az amerikai védelmi képességek teljes spektrumát tekintetbe veszik az ukrán segélycsomagok összeállításakor. A hivatalos bejelentés csütörtökön történhet meg.

 

Ukrajna külügyminisztere eközben egy óvóhelyről jelentkezett be:

 hirdetes_300x300  

 

„Ukrajnának még több fegyverre és lőszerre van szüksége, mert a legjobban úgy tudjuk megvédeni a lakosságot az orosz terrortól, ha legyőzzük Oroszországot. Légvédelmi rendszerekre és páncélozott járművekre van szükségünk”

 

– mondta Dmitro Kuleba.

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök korábban figyelmeztette a NATO-t, hogy tartózkodjon a Patriot rendszer átadásától. Akárhogy is lesz, a fegyver egy ideig még nem tud segíteni az energetikai létesítményeit védő Ukrajnának, mert a használatához néhány hónapos kiképzésre van szükség.

 

A Patriot az egyik legkeresettebb légvédelmi rendszer a világon. Először az 1980-as években állították hadrendbe, de azóta már a negyedik ráncfelvarráson esett át. A NATO-tagállamok eddig nem voltak hajlandók Ukrajna rendelkezésére bocsátani a fegyvert, ami a múlt héten kisebb vitához is vezetett a szövetségesek között.

 

Németország felajánlott egy Patriot rendszert Lengyelországnak az ukrán határ közelében történt rakétabalesetre reagálva. Varsó azonban inkább azt szerette volna, hogy Nyugat-Ukrajnába telepítsék a Patriotot, amibe Berlin nem ment bele. Végül a felek megállapodtak abban, hogy Lengyelország területén állítják fel a légvédelmi rendszert.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.