Nyitókép: SITA/AP

 

Hét héttel a választások után és percekkel a határidő lejárta előtt a Likud vezetője közölte Isaac Herzog elnökkel, hogy létrehozta a kormányát. A jobboldali-vallási koalíció a zsidó települések bővítésére és az igazságszolgáltatás korlátozására készül.

 

Szerda éjfélkor járt le a kormányalakításra kapott, majd tíz nappal meghosszabbított idő, melynek lejárta előtt 12 perccel a  miniszterelnök-jelölt felhívta telefonon Hercog elnököt, és közölte vele, hogy a jövő héten megalakítja az új izraeli kormányt.

 

 hirdetes_300x300  

Noha Benjamin Netanjahu szerda estig még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, de az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket.

 

Benjamin Netanjahu szó szerint az utolsó percben létre tudta hozni a hatodik (egyben Izrael 37.) kormányát két radikális jobboldali partnerével, az Ocma Jehudittal, a Vallásos Cionizmus párttal és a Noammal, valamint a kisebb ultraortodox pártokkal, a Sasz-szal és az Egyesült Tóra Judaizmussal.

 

Az új koalíciónak stabil, 64 mandátumos többsége van a 120 fős Knesszetben. Az izraeli jobboldal másfél év ellenzékben töltött idő után tér vissza a hatalomba.

 

A kormányalakítási tárgyalások a végsőkig feszültek voltak, az Ocma Jehudit párt még egy órával a határidő lejárta előtt is azt mondta, hogy még tárgyalásban állnak a Likuddal, és „nem világos”, hogy a két fél meg tud-e állapodni.

 

Mostantól viszont Netanjahunak hét napja van arra, hogy a kormányát beiktassák, bár pártbeli források szerint ez valószínűleg még a január 2-i határidő előtt megtörténik. A Knesszet azonban legközelebb csak jövő héten fog már összeülni, és ezért akár további két hétig is eltarthat az átmeneti időszak, elhúzódhat az új kabinet beiktatása.

 

Netanjahu partnerei messzemenő politikai és kinevezési engedményeket tudtak kiharcolni maguknak a tárgyalásokon. Jön a sokak által kritizált igazságügyi reform, amely feszültséget okozhat a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás kompetenciái között, megváltoztatják a biztonsági szolgálatok parancsnoki struktúráját, visszamenőlegesen legalizálnak és kiterjesztenek zsidó településeket, nő a vallási befolyás az állami és társadalmi intézményekre.

 

MTI/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.