Nyitókép: SITA

 

A belga igazságügyi hatóságok kedden úgy döntöttek, hogy az Európai Parlament vesztegetési ügyének két főgyanúsítottja továbbra is őrizetben marad.

 

Az AFP szerint ők Pier Antonio Panzeri korábbi olasz európai parlamenti képviselő és Niccol Figo-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet alkalmazottja.

 

 hirdetes_300x300  

Figo-Talamanca esetében azt várták, hogy elengedik, és elektronikus karkötőn keresztül fogják figyelni. A bíróság azonban az előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról döntött.

 

Panzerit és Figa-Talamancát „bűnszervezet alapításával, korrupcióval és pénzmosással” vádolták az Európai Unió döntéseinek befolyásolására irányuló állítólagos katari kísérlet kapcsán. Katar minden ellene felhozott vádat visszautasít.

 

Két másik vádlott – a 44 éves görög EP-képviselő, Eva Kaili és élettársa, Francesco Giorgi, aki parlamenti asszisztensként dolgozott az Európai Parlamentben – ellen szintén vádat emeltek és őrizetbe vették őket.

 

Az ügy mind a négy szereplőjét letartóztatták, miután a belga rendőrség december 9. és 12. között mintegy 20 házkutatást tartott az Európai Parlament tagjainak és munkatársainak, valamint a környezetükben mozgó lobbisták otthonában és irodájában.

 

A razziák során legalább 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le, ami sokkot és botrányt váltott ki uniós körökben Brüsszelben.

 

Panzieri házában 600 000 eurót foglaltak le. Ő alapította 2019-ben Brüsszelben a Fight Punity nevű civil szervezetet. Feleségét és lányát, akik ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, Olaszországban vették őrizetbe, és most megpróbálják megakadályozni, hogy kiadják őket Belgiumnak.

 

Az Európai Parlament alelnöki posztjáról december közepén eltávolított Eva Kaili többször is tagadta, hogy Katartól kapott pénzt politikai döntéseinek befolyásolására. Ügyvédje azzal vádolta Giorgit, hogy „elárulta élettársa bizalmát”.

 

Egy bírósági forrás szerint Kaili brüsszeli lakásában bankjegyekkel teli táskákat találtak, összesen 150 ezer euró értékben. Édesapját egy bőrönddel kapták el, amelyben 750 000 euró készpénz volt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!