Nyitókép: archív

 

Néhány nap múlva lesz 30 éve annak, hogy kettévált Csehszlovákia, azaz a csehek és a szlovákok közös állama. Az AKO ügynökség a TASR számára ezzel kapcsolatban december 6–12. között ezer fő megkérdezésével készített felmérést.

 

Arra voltak kíváncsiak, hogy Csehszlovákia felbomlását az emberek előnyként vagy hátrányként értékelik-e Szlovákia számára.

 

A válaszadók 45,8 százaléka szerint inkább hozadéka volt Szlovákia számára annak, hogy Csehszlovákia felbomlott. A válaszadók 44,6 százaléka ellenben úgy látja, hogy nem jelentett előnyt számunkra a csehekkel való közös ország felbomlása. Ez utóbbiak közül ráadásul 19,8 százalék nyilatkozott úgy, hogy biztosan hátrányt jelentett.

 hirdetes_300x300  

 

A válaszadók 8,8 százaléka nem tudott, 0,8 százaléka pedig nem akart válaszolni.

 

Csehszlovákia felbomlásának pozitív hozadékát inkább a fiatalabb korosztály, a 18–33 év közöttiek látják. Az 50–65 év közöttiek ellenben inkább sajnálják a 30 évvel ezelőtti döntést.

 

Megyék szerint jellemzően Nyitra és Besztercebánya megyében viszonyulnak a lakosok negatívan Csehszlovákia felbomlásához. Politikai pártok szerint a Szövetség-Aliancia, a Republika és részben a Smer választói részéről több a negatív hozzáállás Csehszlovákia felbomlásához.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!