Nyitókép: SITA/AP

 

Pénteken az amerikai Kongresszus demokratái nyilvánosságra hozták Donald Trump korábbi amerikai elnök 2015 és 2020 közötti adóbevallását. Ezzel véget ért a többéves erőfeszítés-sorozat a Trump pénzügyeivel kapcsolatos adatok közzétételét illetően. A korábbi amerikai elnök ugyanis a hagyományok ellenére nem volt hajlandó közzétenni ezeket az információkat elnökjelöltsége idején.

 

Néhány érzékeny személyes adat, például bankszámlaszám vagy társadalombiztosítási szám, ki van feketítve a közzétett dokumentumokban. Összesen 6000 oldalnyi anyagot hoztak nyilvánosságra, köztük 2700 oldal Trump és felesége, Melania személyes adóbevallásait tartalmazza A többi Trump cégeit érinti.

 

 hirdetes_300x300  

A Kongresszus Pénzügyi, Költségvetési és Adóügyi Bizottsága a múlt héten döntött Trump adóbevallásának közzétételéről. Csak a demokraták támogatták a nyilvánosságra hozatalukat, az átláthatóság szükségességével érvelve, míg Trump republikánusai kifogásolták, hogy ez veszélyes precedens, amely sérti a magánéletet.

 

Trump korábbi években befizetett adóival kapcsolatban már számos tény ismert, köszönhetően azoknak a jelentéseknek is, amelyeket a képviselőház állami bevételekkel foglalkozó bizottsága adott ki a múlt héten. Az anyagokból kiderül, hogy a volt elnök 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben több százezer dolláros nagyságrendű összegeket fizetett be, míg 2016-ban és 2017-ben 750 dollár adót, 2020-ban pedig nem fizetett semmit. Trump üzleti tevékenysége több mint 50 millió dollár veszteséget mutatott az említett hat év alatt.

 

Trump a 2016-os kampányban és a következő négy évben az Egyesült Államok elnökeként nem volt hajlandó közzétenni adóbevallásait. A múlt hónapban azonban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy be kell szolgáltatnia őket az említett kongresszusi bizottságnak.

 

A bizottság néhány nappal azelőtt hozta nyilvánosságra az adóbevallásokat, hogy a republikánusok a novemberi választások eredményének megfelelően átvennék az irányítást a képviselőház felett.

 

teraz.sk/ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.