Nyitókép: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi beszédében elítélte a Nyugatot agressziója miatt, azzal vádolva, hogy az ukrajnai konfliktust Oroszország megsemmisítésére próbálja felhasználni.

 

„Nehéz, szükséges döntések éve volt ez, a legfontosabb lépések Oroszország teljes szuverenitása és társadalmunk megszilárdítása érdekében”

 

– mondta, megismételve korábbi állítását, miszerint Moszkvának nem volt más választása, mint csapatokat küldeni Ukrajnába, mert Oroszország biztonsága veszélyben volt.

 

 hirdetes_300x300  

„A Nyugat hazudott a békéről. Valójában agresszióra készült, és ma már nyíltan be is ismeri ezt. Cinikusan használja Ukrajnát és népét Oroszország gyengítésére és megosztására. Ezt soha senkinek nem engedtük meg, és nem is fogjuk megengedni”

 

– mondta Putyin.

 

A Kreml vezetője nehezményezte, hogy a nyugati államok képviselői „évekig képmutatóan biztosították Oroszországot békés szándékukról, beleértve a donbászi konfliktus megoldását”.

 

Miután Putyin háborút indított Ukrajnában, a Nyugat kiterjedt szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és sok külföldi cég elhagyta Oroszországot, vagy felfüggesztette tevékenységét az országban.

 

„Idén valódi szankcióháborút hirdettek ellenünk. Akik elindították, iparunk, gazdaságunk és kereskedelemünk teljes pusztulását várták. Ez nem következett be, mert közösen megbízható biztonsági tartalékot hoztunk létre”

 

– mondta Putyin. Bár arról biztosítottak, hogy Oroszországban minden problémamentesen megy tovább, a szilveszteri ünnepségek a megszokottnál mérsékeltebben zajlottak, a moszkvai Vörös téren pedig elmaradt a hagyományos tűzijáték és újévi koncert.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!