Nyitókép: Archív

 

Az év elejétől a munkaviszonyban levők számára bevezetésre került a minimális egészségbiztosítási járulék kiszámítására szolgáló minimum kivetési alap. Ennek összege felnőtt személy esetében a létminimum összege, mely jelenleg 234,42 euró.

 

Az ebből számított minimális egészségbiztosítási járulék 14 százalék, azaz 32,81 euró. Ha a havi járulék nem éri el ezt az összeget, az alkalmazott a különbözetet maga fizeti hozzá, így szól ugyanis az egészségbiztosítási törvény módosítása, mely 2023. január 1-jével lép életbe.

 

 hirdetes_810x300  

„Az intézkedés nem érinti károsan a munkaviszonyban levő, a minimálbérnél magasabb fizetéssel rendelkezőket. Ugyanakkor, akinek a létminimumnál alacsonyabb fizetése van, annak a különbözetet be kell fizetnie ,” magyarázta az egészségügyi minisztérium.

 

A kötelezettség csak a munkavállalókra vonatkozik, a munkáltatókra nem. Mégpedig azért nem, hogy ne emelkedjenek tovább számukra a bérköltségek. A minimum járulékkötelezettség nem vonatkozik az állami alkalmazottakra. Ezek közé tartoznak például a nyugdíjasok, a munkahivatalnál vezetett személyek, vagy akik anyagi szükséghelyzetben vannak.

 

A munkavállalók számára eddig az egyéni vállalkozóktól eltérően nem volt meghatározva a minimális kivetési alap. A munkavállaló így akármilyen fizetést is kapott, annak összegéből számították ki számára az egészségügyi járulékot. Így sokan spekulatív okokból tized- és töredéknyi állásokat határoztak meg formálisan főállás helyett. Így havonta alig pár euró egészségbiztosítási járulékot fizettek, miközben a teljes egészségbiztosítási ellátásra jogosultak voltak.

 

Önkéntes munkanélküliként a minimális havi biztosítási járulék összege 2023-ban 84,77 euró.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!