Nyitókép: Euronews

 

Vádalkut kötött a belga hatóságokkal Pier Antonio Panzeri, a Katargate korrupciós botrány főszereplője. Ezt a belga ügyészség közölte.

 

Beismeri bűnösségét és együttműködik a hatóságokkal Pier Antonio Panzeri, aki korrupció és pénzmosás gyanúja miatt december eleje óta börtönben van. Az írásban tett nyilatkozatában a volt olasz EP-képviselő fontos információkat ígért a nyomozáshoz. Ezáltal kiterjeszthetik a vizsgálatot.

 

A belga ügyészség szerint Panzeri beismerő nyilatkozata fontos fejlemény a nyomozásban. Az ügyészség szerint Panzeri a saját szerepéről, a hálózat működéséről és harmadik személyekről is kész beszélni.

 hirdetes_300x300  

Panzeri éveken át EP-képviselő volt, majd miután elveszítette a mandátumát, létrehozott egy Fight Impunity nevű civil szervezetet. Ezzel lobbizott külföldi megbízói érdekében, és a gyanú szerint Katartól és Marokkótól is fogadott el kenőpénzt, amiből EP-képviselőket, asszisztenseket és más közszereplőket vesztegettek meg. Ennek a hálózatnak volt a legismertebb tagja Eva Kaili, az Európai Parlament volt görög alelnöke, aki szintén börtönben van.

 

Egy év múlva szabadulhat is Panzeri

 

Az ügyben megszólalt Pier Antonio Panzeri ügyvédje, aki az AFP hírügynökségnek azt mondta, 5 éves börtönbüntetésre számítanak, ami a hatóságokkal való együttműködés miatt ennek a nagy részét felfüggesztik. Így egy éves börtönbüntetést kaphat, aminek egy részét elektronikus karkötővel töltheti.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.