Nyitókép: independent.ie

 

Az idei évre is kiadta az amerikai Glassdoor állásvadász oldal a legjobb munkahelyek listáját, amelyet a munkavállalók értékelése alapján állít össze. Meglepő módon az Apple ebben az évben már a top 100-as listára sem fért fel, számol be róla a HVG.

 

Glassdoor állásvadász oldal minden évben kiadja azt a listát, amelyik az egyesült Államok száz legjobb munkahelyét gyűjti csokorba. A felmérést anonim munkavállalók (volt és jelenlegi alkalmazottak) válaszai alapján készítik. Idén 15. alkalommal jelent meg ez az összeállítás, amely a vállalatokat olyan szempontokból sorolja az alkalmazotti szemüvegen át, mint az általános minősítés, a karrierlehetőségek, a javadalmazás és a juttatások, a kultúra és az értékek, a sokszínűség és a befogadás, a felsővezetés, a munka és a magánélet egyensúlya, a hathónapos üzleti kilátások, illetve hogy ajánlaná-e valaki a barátjának.

 

Az idei lista talán legmeglepőbb, illetve a Glassdoor vezető közgazdásza szerint elég felűnő eredménye, hogy több mint egy évtized óta először sem az Apple, sem a Meta nem került be a 100 legjobb munkahely közé. „Az Apple a lista létrehozása óta, azaz az elmúlt 15 évben mindig szerepelt a listán” – mondta a közgazdász a CNBC-nek, hozzátéve, hogy a Meta 2011 óta felkerült ide, sőt volt, hogy az első helyen állt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Meta és az Apple rossz munkahelyek lennénk, de azért az vitathatatlan, hogy nem egészen olyanok, mint régebben.

 hirdetes_810x300  

 

Az Apple-nél sokat nyomott a latban, hogy a munkavállalók nem fogadták túl pozitívan, ahogy az Apple a Covid utáni visszatérést sürgette, erre igencsak vegyesen reagáltak a felhasználók. Az alkalmazottak 67 százaléka volt elégedetlen ezzel, 56 százalékuk pedig akár el is hagyta volna az Apple-t emiatt. A Meta pedig azzal került a címlapokra tavaly november elején, hogy elbocsátotta a vállalat alkalmazottainak 13 százalékát, azaz több mint 11 ezer alkalmazottat. Ráadásul Mark Zuckerberg vezérigazgató levélben tudatta a munkatársakkal, hogy „számos további lépést is megtesznek annak érdekében, hogy karcsúbb és hatékonyabb vállalattá váljanak. Mindkét cég értékeléséből az derült ki, hogy az alkalmazottjaik még mindig nagyon bizonytalanok abban, hogy miként alakulnak a dolgok a közeljövőben.

 

Az Apple és a Meta kiesése a top 100-ből lehetővé tette olyan újoncok csatlakozását a nagy csapathoz, mint a Spotify vagy a Lego Csoport. Bekerült a Netflix is, ez 2009 óta most sikerült újra a számára. A tíz legjobb munkahely közé az Nvidia és a Google került be a tech-szektorból. A Glassdoor top 100-as listáját ITT nézheti meg.

 

A teljes lista ITT található.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!