Nyitókép: zpiestan.sk

 

Nagyszombat Megye Önkormányzatának magyar képviselői arra biztatják a magyar középiskolákba készülő diákokat, hogy válasszák a Nagyszombat megye által fenntartott valamelyik középiskolát, ahol kedvezményekben részesülnek.

 

A duális képzést vagy hiányszakmát választók számára kedvezménycsomagot állítottak össze, amely a következőkből áll:

 

  • 50 euró ösztöndíj havonta,
  • ingyenes utazás autóbusszal az iskolába,
  • ingyenes kollégiumi elhelyezés.

 

 hirdetes_300x300  

Nagyszombat Megye Önkormányzata 45 megyei középiskola fenntartója, amely intézmények a 2023/2024-es tanévben összesen 4567 helyet kínálnak a továbbtanulni vágyó új diákoknak.

 

Az említett iskolák közül 11 teljes egészében vagy részben magyar tanítási nyelvű, amelyekben 61 tanulmányi szakon mintegy 1350 hely várja az új elsősöket. Az érvényes rendelkezések értelmében az alapiskolák végzős tanulói 2023. március 20-ig küldhetik el jelentkezéseiket a kiválasztott középiskolákba.

 

„A kedvezményekkel motiválni szeretnénk a munkaerőpiacon hiányszakmának számító és nagyon is keresett – kőműves, hentes, női szabó, fémmegmunkáló, kertészeti őstermelő és szolgáltató, mezőgazdasági vállalkozó vagy egészségügyi asszisztens (gyakorlati nővér) – szakmákat választó fiatalokat. Ezen szakmák jegyzékébe az új évtől besoroltuk a biotechnológia, gyógyszerészet és vegyipari folyamatkezelő szakokat is”

 

– tájékoztatta a Körképet Berényi József, a Szövetség-Aliancia megyefőnök-helyettese.

 

Az iskoláik teljes jegyzéke a „Kam na strednú v Trnavskej župe? – Hová menjek középiskolába Nagyszombat megyében?” című kiadványkban tekinthető meg és itt érhető el. A magyar tanítási nyelvű iskolákat bemutató információk a 154. oldaltól kezdődően találhatók meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!