Roppant szerencsés az a gyermek, akivel az édesanya három, extrémebb esetben akár négy évet is otthon tudott maradni, vagyis bölcsi helyett az óvoda lesz az első olyan intézmény, ahol a gyermeknek a szülő kezét elengedve kell szépen fokozatosan alkalmazkodnia a nagyvilág szabályaihoz.

 

Ez persze rengeteg változással jár, amit ki-ki a saját habitusa szerint visel. Vannak gyerekek, akiknek meg se kottyan a beszoktatás, másoknak viszont akár egy évbe is beletelhet, mire megtalálják a helyüket. Mai cikkünkben arról olvashatsz, hogyan tudod te magad segíteni a gyermeked fejlődését.

 

Mit tehetsz a gyermekedért?

 

 hirdetes_300x300  

Túl azon, hogy a szeretetedről biztosítod az ovis beszoktatás sokszor küzdelmes időszaka alatt, azzal is nagyon sokat segíthetsz neki, ha a CsimpiStore szerepjátékaiból beszerzel pár olyan darabot, amiről joggal feltételezed, hogy az érdeklődésére számot tarthat.

 

A 3-4 esztendős gyermekek egyik központi játéka a szerepjáték, ahol a szülőktől, óvónőktől, társaktól ellesett minták alapján szeretik eljátszani azt, amely amúgy a valódi életben körülöttük történik. Ezzel szociális készségeik és empátiájuk egyaránt fejlődik, érdemes tehát befeketetni akár egy konyhába, egy műhelybe vagy esetleg egy orvosi táskába.

 

Természetesen az alkotói tevékenység mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a finommotorikát, a kreativitást és a vizuális készségeket sem szabad parlagon hagyni! Ehhez persze semmi egetrengetően extra tevékenységet ne képzelj: a festés, színezés, gyurmázás vagy akár a gyöngyfűzés fantasztikusan játékos fejlesztési lehetőséget jelentenek!

 

Van az a pont, ahol közbe kell lépni!

 

Sajnos a legjobb jószándék mellett is elképzelhető, hogy a gyermek fejlesztésre szorul, azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez nem rossz, nem hátrány, ettől a gyermeked nem kevesebb, hiszen mindenki más ütemben fejlődik. Persze van a “nagykönyv”, vedd alapul, aztán kezeld rugalmasan, viszont hallgass anyai ösztöneidre is!

 

Ha azt érzed, hogy valami nem kerek, ha apró jeleket veszel észre abból, hogy gyermeked valamely készsége nem fejlődik rendesen, vagy épp nem hajlandó magát összekoszolni, esetleg nem tud elmélyedni játékokban, vagy épp a mozgásában veszel észre lemaradást, bátran kérd ki szakemberek tanácsát! Azzal rosszat nem tudsz tenni!

 

Ne várj el tőle se többet, se kevesebbet!

 

Szülőként fontos feladat, hogy maximálisan tisztában legyél azzal, hogy az adott életkorban mit kell, mit kellene vagy éppen még mit NEM kell tudnia a gyermekednek. Persze nem muszáj ezt fejben tartani, nyugodtan írd ki, mentsd el, nyomtasd ki magadnak, így amikor az adott életkor nehézségei közepette igyekeztek felszínen maradni, biztosan tisztában leszel azzal, hogy mi az, ami elvárható a gyermekedtől. 

 

Sőt eszerint tudsz majd neki játékot választani a CsimpiStore játékai közül is! Megéri utánanézni, mert sok felesleges aggodalomtól és átvirrasztott éjszakától kímélheted meg magad.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!