Nyitókép:

 

Az energiaárak drasztikus emelkedése, a hagyományos, fosszilis energiahordozók kimerülése kapcsán sokakban fogalmazódik meg az igény egy korszerűbb, energiahatékony fűtési megoldás bevezetésére. A hőszivattyúk nemcsak új építések, hanem felújítás, fűtéskorszerűsítés esetén is lehetséges alternatívát jelentenek a megfelelően hőszigetelt épületekben.

 

A fűtésre optimalizált légkondicionáló berendezések is használhatók az otthonok fűtésére, azonban igazán hatékony, akár teljesen klímasemleges megoldást a hőszivattyús rendszerek jelenthetnek. A kivitelezésnek vannak korlátai, amit érdemes figyelembe venni. Mi az a hőszivattyú és mikor jelenthet optimális alternatívát?

 

 hirdetes_300x300  

Mi a hőszivattyú?

 

A Zone Klíma több típusú hőszivattyút kínál a korszerű megoldásokat előnyben részesítő, az energiaköltségekre érzékeny, és a klímavédelmet előtérbe helyező ügyfelek számára. 

 

A berendezések típustól függően nemcsak fűtésre, hanem használati meleg víz előállítására és akár klimatizálásra is használhatóak. Leginkább az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel működnek hatékonyan. A környezet hőjét veszik igénybe az energiatermeléshez: az üzemeltetéshez kellő kb. 25% villamosenergia felhasználás mellett 75%-ban a korlátlanul rendelkezésre álló, megújuló energiákat hasznosítják, így jelentős költséget takarítanak meg. 

 

A hőszivattyú működése azon a fizikai törvényen alapszik, hogy a szerkezet a különböző hőmérsékletű közegek közül az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből vonja el a hőt és szállítja azt a magasabb hőmérsékletű helyre, majd ott leadja.

 

Milyen típusai vannak?

 

A felhasznált környezeti energiától függően 4 alapvető típusát különböztetjük meg:

 

  • A legnépszerűbb és egyben legkedvezőbb árú megoldás a szinte bármilyen környezetbe telepíthető levegő-víz hőszivattyú, amely a külső környezet hőjét használja fel a rendszerben keringetett víz felmelegítésére. Alacsony környezeti hőmérséklet esetén is üzembiztos.

 

  • Levegő-levegő hőszivattyúnak tekinthető a levegő hőjét hasznosító, fűtésre optimalizált klíma is. Fűtéskorszerűsítéshez, kiegészítő fűtésként is optimális.

 

  • Az állandó hőmérsékletű talajhőt hasznosító víz-víz típusú hőszivattyú hatásfoka magasabb, mint a levegő-víz típusúé, azonban kiépítése drágább.

 

  • A geotermikus hőszivattyú a Föld hőjét használja energiatermelésre, legnagyobb előnye a legmagasabb hatékonyság. Telepítése azonban rendkívül költséges, engedélyköteles.

 

Miért éri meg?

 

Új építés esetében nem lehet kérdés a hőszivattyú telepítése a megfelelő felületfűtési rendszerrel kombinálva. Korszerűsítés esetén a meglévő fűtési rendszer függvénye, gazdaságosságát számításokkal kell alátámasztani.

 

Hőszivattyú üzemeltetésével jelentős energiaköltség-megtakarítás érhető el, ami a kedvezményes tarifáknak köszönhetően tovább csökkenthető. Energiafelhasználása akár 4-5-ször jobb, mint a hagyományos rendszereknek. Szolár rendszerekkel kombinálva akár teljes energiafüggetlenség, klímasemlegesség is elérhető. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!