Nyitókép: SITA

 

A Száraz február című figyelemfelhívó kampányban való részvétellel a lakosság kipróbálhatja, mennyire bírja az önmegtartóztatást akkor, ha egy teljes hónapig türtőzteti magát attól, hogy a pohárhoz nyúljon. Az egészségügyi minisztérium amellett hogy támogatja a kampányt, a túlzott alkoholfogyasztás problémájára is felhívja a figyelmet. Az alkohol ugyanis régóta komoly probléma Szlovákiában, amely rengeteg öngyilkossággal, halálos közlekedési balesettel, családon belüli problémával hozható összefüggésbe.

 

A minisztérium szerint Szlovákiában több mint 400 ezer személy veszélyeztetett. Ennyien fogyasztanak ugyanis rendszeresen alkoholt. A kampány célja nem az, hogy az emberek teljesen felhagyjanak az alkoholfogyasztással, hanem az, hogy ellenőrzésük alatt tartsák annak mértékét.

 

 hirdetes_810x300  

„Az emberek teszteljék le önmagukat. Általában ezt ajánljuk azoknak, akik hozzánk fordulnak, miközben állítják, hogy nincs semmilyen problémájuk az alkohollal. Próbáljanak meg akkor egy teljes hónapon át nem inni”

 

– jegyezte meg Ľubomír Okruhlica, az egészségügyi minisztérium főszakértője, a Kábítószerfüggőség Rehabilitációs Központjának igazgatója.

 

Ha az illető képes erre, akkor valószínűleg olyan fogyasztó, akinek óvatosnak kell lennie az ivászattal, de nem kell szakemberhez fordulnia.

 

„De ha egy-két hét elteltével kudarcot vall, és nem tudja megállni, hogy a pohárhoz nyúljon, akkor szakember segítségét kell kérnie”

 

– figyelmeztetett Okruhlica. Szerinte figyelmeztető jelzés az is, ha az embernek az egy hónapos megvonás alatt alvászavarai vannak, alkoholsóvárgása támad, és úgy érzi, le kell győznie önmagát.

 

Évente ezer alkoholista, szlovákiai lakos hal meg májproblémák miatt.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!