Nyitókép: SITA

 

A Smer-SD elnöke, Robert Fico veszélyezteti Szlovákia jó kapcsolatait szövetségeseivel, mondta Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen kinevezett miniszterelnök. Példaként rámutatott a Smer képviselőinek szerdai (február 1-jei) találkozójára az országban akkreditált nagykövetekkel. Ezen a találkozón Fico kijelentette, hogy ha a Smer kormányra kerül, leállítja a katonai szállításokat Ukrajnába. Szerinte ugyanis azok nem jelentenek megoldást.

 

„Kíváncsi vagyok, hogy ha már Robert Fico ennyire kormányban látja magát, hogyan akarja a szövetségeseket a saját oldalunkon tartani, ha ilyen agresszív retorikát folytat”

 

– mondta Heger. Szerinte Szlovákia nem mehet vissza az időben.

 

 hirdetes_300x300  

„Egyszer már átéltük milyen érzés, amikor országunkat fekete lyukként emlegették”

 

– tette hozzá a miniszterelnök. Ezzel Madeline Albright egykori amerikai külügyminiszter Szlovákiával kapcsolatos megjegyzésére utalt, mellyel Albright anno a Mečiar-rezsimet értékelte.

 

Fico hasznosnak nevezte a nagykövetekkel való találkozót. Elmondása szerint egyetértettek abban, hogy a háború miatt humanitárius segélyek küldésével kell segíteni az embereket.

 

A kormányfő bírálta Fico pénteki (február 3-i) sajtótájékoztatóját is, annak rendőrséggel kapcsolatos kijelentései miatt. Heger elítélte, hogy Fico megfenyegette a nyomozókat, mégpedig azzal, hogy ha hatalomra kerül, megvonja a szolgálati idejüket és nyugdíjukat, a kommunista titkosszolgálathoz hasonlítva őket. Fico pénteken politikai indíttatásúnak nevezte a Robert Kaliňák exbelügyminiszter elleni vádemelését. Bírálta a rendőrség és Monika Barčáková nyomozó eljárását, aki szerinte nem pártatlan.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.