Nyitókép: Euronews

 

Szombaton maga Joe Biden amerikai elnök rendelte el, hogy kilőjék az Egyesült Államok felett észlelt kínai léggömböt, mellyel kapcsolatban Llyoyd Austin védelmi miniszter közölte: azért szállt felettük, hogy stratégiai területeket figyeljenek meg vele az Egyesült Államok kontinentális területén. Kína tiltakozott Washingtonnál az akció miatt.

 

A kínai külügyminisztérium egyik szóvivője újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével – a pekingi álláspont szerint – az amerikai fél „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.

 

 hirdetes_300x300  

Az MTI a tárca közleményét idézve azt írja, hogy Kína cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe.

 

A televíziós felvételek szerint egy kisebb robbanás után a léggömb süllyedni kezdett a tenger szintje felé. Előtte 18 kilométer magasságban tartózkodtott, és három autóbusznyi méretű lehetett. Az amerikaiak szerint a léggömböt a légierő egyik vadászgépe hatástalanította. Katonai vadászgépeken kívül hajókat is bevetettek az elfogására. Az amerikai fél szerint a bevetést úgy tervezték meg, hogy minél több törmeléket sikerüljön begyűjteni belőle, még mielőtt a szerkezet a tengerbe hullik.

Joe Biden amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vélhetően Alaszka felől érkező léggömb észleléséről. Az amerikai álláspont szerint a léggömb hírszerző légieszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.

 

Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, melynek célja az USA és Kína között fennálló feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzzák utazásának tervezett célját.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.