Nyitókép: SITA

 

Szombatról vasárnapra virradóra befejeződtek az illegális migráció magas száma miatt ideiglenesen bevezetett szúrópróbaszerű ellenőrzések Csehország és Szlovákia határszakaszán. Azok felfüggesztését Vít Rakušan cseh belügyminiszter jelentette be szerdán.

 

Csehország 2022. szeptember 29-én vezette be a rendkívüli intézkedést. A cseh kormány továbbra is fokozott megfigyelést végez a határterületen.

 

„70 rendőrt hagyunk a határterületen, ami fokozott megfigyelést jelent – mind a hivatalos határátkelőhelyek közelében, mind a zöldhatáron”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Rakušan. Hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések nem közvetlenül a határátkelőhelyeken, hanem véletlenszerűen, a terepen történnek majd.

 

A cseh kormányt tavaly év végén kezdte meg a rezsim fokozatos enyhítését a határokon, december 21-én szúrópróbaszerűre változtatta az ellenőrzéseket. A belügyminiszter akkori nyilatkozatai szerint a kormány úgy értékelte, hogy javul a helyzet, ezért enyhítettek az intézkedéseken.

 

Csehország először szeptemberben vezetett be tíznapos ellenőrzést Szlovákiával határos területein. Azóta ötször hosszabbította meg ennek az intézkedésnek az érvényességét, legutóbb január 25-én.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!