Nyitókép: mei.edu (illusztrációs felvétel)

 

Moszkva és Teherán egy iráni gyártású dróngyár felépítését tervezi Oroszországban. A hírről az amerikai lapok számoltak be.

 

A The Wall Street Journal (WSJ) cikke szerint január 5-én iráni delegáció látogatott el a tatárföldi Yelabuga városába terepszemlére, ahol megvizsgálták a gyárépítés lehetséges helyszínét.  Az elkövetkező években akár 6000 iráni drónt is legyárthatnak ott azzal a céllal, hogy felhasználják őkt az ukrajnai háborúban.

 

Orosz és iráni tisztviselők nem kívántak reagálni a WSJ megkeresésére.

 hirdetes_300x300  

 

A két ország az ukrajnai orosz invázió kezdete után erősítette meg kapcsolatait. Teherán biztosította Moszkva számára a Shahid típusú pilóta nélküli légijárműveket is, amivel Oroszország az ukrajnai kritikus infrastruktúrát és polgári célpontokat támadta.

 

Tavaly novemberben Irán elismerte, hogy drónokat szállít az oroszoknak, ugyanakkor azt mondta, hogy ezek leszállítása még az ukrajnai invázió előtt történt.

 

A Fehér Ház tavaly decemberben figyelmeztetett, hogy Irán és Oroszország drónok gyártására szolgáló vállalat építését fontolgatja. A WSJ értesülései szerint a tárgyalások azóta előrehaladtak.

 

Moszkva és Teherán az elmúlt időszakban a bankrendszerek és más területeken is elmélyítette az együttműködést. Mindkét ország nemzetközi szankciókkal néz szembe, amelyek a bankszektorukat is érintették.

 

Az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásokat vezetett be az Oroszország által Ukrajna bombázására használt drónok gyártásában részt vevő iráni cégekre és magánszemélyekre.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!