4300-nál is több áldozata van már a földrengésnek Törökországban és Szíriában - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

4300-nál is több áldozata van már a földrengésnek Törökországban és Szíriában

"Halljuk a zajokat, de senki nem jön. Végünk, le vagyunk sújtva. Istenem!"

Nyitókép: SITA/AP

 

Percről percre nő a hétfő hajnali földrengés halálos áldozatainak a száma. Törökországban és Szíriában már több mint 4300 elhunytat azonosítottak, de még rengetegen lehetnek a romok alatt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az a legvalószínűbb, hogy húszezren vesztették életüket és százezer körül van a sérültek száma.

 

A legerősebb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű volt, Törökországban több mint 80 éve nem mértek ekkora földmozgást.

 

SJE Nyílt nap

A helyi mentőkhöz és tűzoltókhoz 3500 török katona is csatlakozott, és több mint egy tucatnyi ország ajánlott fel segítséget: szakembereket, repülőket és segélycsomagokat.

 

In this photo released by Inter Services Public Relations, Pakistan Army’s Urban Search and Rescue team members board a plane for the departure to Turkey to help rescue operation in earthquake hit areas, at Nur Khan airbase in Rawalpindi, Pakistan, Tuesday, Feb. 7, 2023. (Inter Services Public Relations vis AP)

 

A fagypont körüli hőmérséklet ellenére is egész éjszaka folytak a mentési munkálatok. A hatóságoknak nagyon körültekintőnek kell lenniük, mert óránként újabb és újabb utórengések jönnek, amik bármikor romba dönthetnek még egy épületet. Éppen ezért keddre virradóan százezrek töltötték az éjszakát autóikban vagy a fagyos utcán. Aki kockáztatott és otthon maradt, az sem tudott fűteni.

 

A természeti csapás egy rendkívül kiszolgáltatott régiót ért. Dél-Törökországban menekültek millió élnek hevenyészett táborokban, a szomszédos Szíriában pedig a 12 éve tartó polgárháború megtépázta az infrastruktúrát. Egy határhoz közeli börtön is megrongálódott, ahonnan az Iszlám Állam 20 terroristája szökhetett meg.

 

Syrian Civil Defense workers and security forces search through the wreckage of collapsed buildings, in Aleppo, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake rocked wide swaths of Turkey and neighboring Syria on Monday, toppling hundreds of buildings and killing and injuring thousands of people. (AP Photo/Omar Sanadiki)

 

Kedd reggeli jelentésében a török katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét – írja az MTI. Az AFAD tájékoztatása szerint Törökországban 4758 összedőlt épületből csaknem 8 ezer túlélőt mentettek ki, a sérültek száma pedig 16 ezerhez közelít.

 

Közben kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

 

A következő napok esős, havas időjárása nehezíti a további mentést. Hatayban egy helyi lakos azt mondta a Reutersnek, hogy hallani lehet a túlélőket a romok alatt, de egyelőre nem érkezett segítség.

 

“Halljuk a zajokat, de senki nem jön. Végünk, le vagyunk sújtva. Istenem! Kiabálnak, hogy mentsük meg őket, de nem tudunk segíteni. Hogyan mentsük meg őket? Reggel óta nem jött senki”

 

– magyarázta.

 

Syrian Civil Defense workers and security forces search through the wreckage of collapsed buildings, in Aleppo, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake rocked wide swaths of Turkey and neighboring Syria on Monday, toppling hundreds of buildings and killing and injuring thousands of people. (AP Photo/Omar Sanadiki)

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget.

 

A man reacts as Syrian Civil Defense workers and security forces search through the wreckage of collapsed buildings, in Aleppo, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake rocked wide swaths of Turkey and neighboring Syria on Monday, toppling hundreds of buildings and killing and injuring thousands of people. (AP Photo/Omar Sanadiki)

 

Szíriában legkevesebb 1444 ember halt meg a földrengésben és 3500 sérültről tudni a damaszkuszi kormány és a felkelők által ellenőrzött területeken dolgozó segélyszervezetek tájékoztatása szerint.

 

Hétfő reggel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, középső részét és Szíria északnyugati sarkát. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.

 

A man carries the body of an earthquake victim in the Besnia village near the Turkish border, Idlib province, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake has caused significant damage in southeast Turkey and Syria and many casualties are feared. Damage was reported across several Turkish provinces, and rescue teams were being sent from around the country. (AP Photo/Ghaith Alsayed)
People try to identify the bodies of earthquake victims recovered outside a hospital, in Aleppo, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake rocked wide swaths of Turkey and neighboring Syria on Monday, toppling hundreds of buildings and killing and injuring thousands of people. (AP Photo/Omar Sanadiki)
Emergency team members carry the body of a person found in the rubble of a destroyed building in Adana, Turkey, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake that struck southeast Turkey and northern Syria has killed more than 640 people with hundreds injured. The toll is expected to rise as rescuers search for dead and survivors in dozens of collapsed buildings across the region. (AP Photo/Khalil Hamra)

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket