Nyitókép: SITA

 

Egy török ​​család öt tagja 129 órát töltött a hétfői pusztító földrengés óta egy lerombolt épület romjai között, mielőtt a mentők élve kiemelték őket.

 

Kimentették az egész családot

 

 hirdetes_300x300  

A földengés által súlyosan sújtott Nurdag városában, Gaziantep tartományban először az anya, Havva Aslan és lánya, Fatmagul szabadult ki. Később a csapatok elérték az apát, Hasan Aslant, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy előbb a másik lányt, Zeynepet és a fiút, Saltik Bugrát mentsék ki.

 

Három órával később Gaziantep városában a mentők egy férfit, Szezai Karabászt és fiatal lányát, Szengult húztak ki a romok alól. A CNN Turk által közzétett videón jól hallható, ahogy az apa könyörög a mentőknek, hogy keressék meg a feleségét is, aki elmondása szerint még életben van és az ajtóban rekedt.

 

Turkish rescue workers carry Ergin Guzeloglan, 36, to an ambulance after pulled him out from a collapsed building five days after an earthquake in Hatay, southern Turkey, early Saturday, Feb. 11, 2023. Emergency crews made a series of dramatic rescues in Turkey on Friday, pulling several people, some almost unscathed, from the rubble, four days after a catastrophic earthquake. (AP Photo/Can Ozer)

 

„Örökké az adósuk maradok” – mondta a férfi. Hatay tartományban132 óra után egy mentőcsapat kimentette a 34 éves Erdin Guzeldogant is.

 

Bezárul a túlélési ablak

 

A szakértők szerint a romok alatti túlélés ablaka gyorsan bezárul.

 

„Az első 72 óra kritikusnak számít. Az átlagos túlélési arány 24 órán belül 74 százalék, 72 óra után 22 százalék, az ötödik napon pedig hat százalék”

 

– mondta Steven Godby, az angliai Nottingham Trent Egyetem természeti katasztrófákkal foglalkozó szakértője.

 

A törökországi és szíriai földrengés már több mint 25 ezer emberéletet követelt. Ezzel az elmúlt 20 év tíz legöbb halálos áldozatot követelő földrengése közé sorolták. Törökországban több mint 80 éve nem volt ilyen súlyos földrengés.

 

Szíriában a halálos áldozatok teljes száma legalább 3553, ebből 2166-an az ország északnyugati részén, a lázadók által ellenőrzött területeken.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!