Nyitókép: SITA

 

Az alkoholfüggőség a legelterjedtebb szenvedélybetegség nemcsak Szlovákiában, hanem világszerte is. A lakosság évente átlagosan 12 liter alkoholt fogyaszt fejenként. Az országban több mint 400 ezren isznak veszélyesen sokat.

 

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) tavaly csaknem 20 millió eurót költött az ilyen típusú szenvedélybetegségek kezelésével kapcsolatos költségek kifizetésére. Ugyanakkor az ilyen módon kezelt biztosítottra jutó átlagos költségek évről évre növekedtek.

 

Míg 2021-ben a VšZP átlagosan 847 eurót fizetett betegenként, addig tavaly 933 eurót, jelentette ki Eva Peterová, a VšZP szóvivője.

 hirdetes_300x300  

 

A biztosító szerint már négy hét alkoholfogyasztás nélkül is megmutathatja, hogy az emberben kialakult-e a szenvedélybetegség. Erre hívja fel a figyelmet az országos Száraz február elnevezésű kampány is, amely arra szólítja fel az embereket, hogy egy kerek hónapig tartózkodjanak mindenféle alkoholfogyasztástól.

 

Az elmúlt év során 21,2 ezer VšZP biztosítottat kezeltek alkoholfüggőséggel. A férfiak gyakrabban küzdenek ezzel a problémával, közel 16 000 biztosított férfi volt, és nemtől függetlenül az alkoholizmussal kezelt személyek többsége 40 és 60 év közötti.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!