Mindannyian hallottunk már a ciszta kifejezésről, talán a népiesebb nevén, mint “gennyzacskó”. Tekinthető-e gyulladásnak, gócnak? Hogyan kapcsolódik mindez a fog elhalásához? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbi cikkben! 

 

Amit a cisztákról tudni érdemes!

 

A ciszta egy kötőszövetes, azon belül hámmal bélelt falú tömlő, melyben genny található. Gyakran csak CT vizsgálat során észlelhető a foggyökér környékén lévő csontüreg, ami egy krónikus gyulladás következménye. Ez lehet ciszta és granulóma egyaránt. Utóbbiban nem található (még) folyadékgyülem. Természetesen ezt egyedül műtéti eljáráskor vagy szövettani vizsgálat során határozhatjuk meg. Bármelyik esetről is van szó, kezelésük megegyezik. 

 

 hirdetes_810x300  

A cisztás fogak eltávolítása kapcsán ideális választás, ha specialistákhoz fordulunk, akik tapasztaltak a témában. A Halász Klinika fogpótlás csomagok révén többféle megoldást is kínál e problémára. 

 

A ciszta meghallása esetén egyesek megrémülnek, mások azonnal megnyugszanak, hiszen csak egy “gyulladás”. Pedig tétlenkedés helyett mielőbb cselekedni kell. Ez egyfajta válasz a szervezetünk részéről, melyet az elhalt fogban található fogbélmaradványokon elszaporodott kórokozók váltanak ki. A ciszta tulajdonképpen egy gát, egy góc, mellyel a szervezet “lehatárolja” fogban elszaporodott baktériumokat, hogy ne juthassanak ki a szervezetbe. De bizonyos, immunrendszer átmeneti gyengeségét okozó állapotokban (stressz, influenza, fáradtság, nagy hideg) mégis kijutnak e baktériumok és különféle panaszokat okoznak.  Ebből lesznek a gócbetegségek: a hajhullás, bőr- és ízületi problémák, gyulladásos szívbetegség; növeli a sztrók, a koraszülés, szívinfarktus, stb. esélyét, 

 

Meglepő esetek a cisztás fogak kapcsán

 

A páciensek többsége a kezelést követően fellélegezhet, hiszen megannyi panasztól szabadulnak meg, melyek a góc következtében jelentek meg. Az egyik ilyen eset, amikor a beteg ekcémás tünetei a fogászati kezelés után megszűntek. Sőt egy másik páciens ízületi fájdalmakról számolt be, melyek a cisztás fog terápiájának köszönhetően már nem nehezítik mindennapjait. 

 

Természetesen nem minden esetben szükséges az érintett fog eltávolítása, ehelyett bizonyos állapotokban mikroszkópos gyökérkezeléssel is elérhető javulás, miközben a fogat is sikerül megmenteni. 

 

Amennyiben bármilyen gyanúja is felmerül az esetleges cisztának, mielőbb érdemes az említett szakemberekhez fordulni. 

 

Fogaink egészsége döntő a szervezetünk szempontjából is

 

Nem csupán esztétikai problémát jelentenek a “rossz”, kezeletlen vagy nem megfelelő módon kezelt fogak, számos további következményt, egészségügyi szövődményt is okozhatnak. 

 

Elég egy cisztás fog, és máris testszerte megjelenhetnek gyulladásos panaszok. Miért tennénk ki egy gócos állapotnak szervezetünket, amikor a megoldás jóval egyszerűbb, és bizonyos esetekben a fog megtartása mellett is megszüntethető a probléma? 

 

A rendszeres fogászati ellenőrzés létfontosságú fogaink egészsége érdekében, sokkal könnyebb a megelőzésre fókuszálni, mint egy elhanyagolt problémát orvosolni. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!