Manapság már egyáltalán nem olyan magától értetődő, hogy a legfrappánsabb domain neveket szabadon be lehessen regisztrálni. A jó hír azonban az, hogy lehetőség van arra, hogy ékezetes változatot regisztrálj, így pedig már sokkal nagyobb teret engedhetsz a fantáziának a domain nevet illetően.

 

Az ékezetes domainek technikai háttere

 

Érdemes tudni, hogy az ékezetes domaineknek nincs semmiféle köze az ékezet nélküli változathoz. Ez tehát azt jelenti, hogy ha szükséged van a példa.hu és a pelda.hu domain névre, akkor mind a kettőt be kell regisztrálnod, mert önálló entitások.

 

 hirdetes_300x300  

Az ékezetes domainben valójában technikailag nincs is ékezetes betű. Éppen ezért ezeket punycode változatban kell megadni már a regisztráció során is. Nem kell azonban semmilyen programnyelvet megtanulni vagy bonyolult képletet használni a punycode változathoz, hiszen az AB Plusz konvertere az ékezetes domain formátumot kéri, majd automatikusan legenerálja a punycode verziót.

 

A ma használatos böngészők, legyen szó akár asztali, akár mobilos változatról, képesek arra, hogy gond nélkül átalakítsák az ékezetes formában begépelt url-eket punycode változatra. Nem kell tehát tartani attól, hogy ékezetes domaint válassz, hiszen ugyanúgy el fogják érni az emberek a weboldaladat, mintha egy ékezet nélküli honlapot keresnének fel.

 

Mi kell az ékezetes domain regisztrációjához?

 

A fent megadott konverter használatával alakítsd át az ékezetes domaint punycode formátumúra. A példa.hu domain punycode változata xn–plda-bpa.hu, ami elsőre furcsának tűnhet, de ne aggódj, hiszen ezt elég egyetlen alkalommal, a regisztrációkor megadnod. Többé nem fogod látni ezt a karakterláncot, sem akkor, amikor a honlapodat építed, sem pedig abban az esetben, ha csak ránéznél látogatóként.

 

Csakúgy, mint egy normál domain vásárlásakor, el kell döntened, hogy milyen domain végződést szeretnél. Választhatsz .hu-s, .com-os, .net-es vagy .eu-s végződést is. A .hu-s a legolcsóbb, a többiért egy kicsit többet kell fizetni.

 

A domain megrendelésének menete

 

Az AB Plusznál a megfelelő domain és végződés kiválasztása után minden intézhető papírmentesen, így nem kell megrendelőlappal bajlódnod. Csupán a kosárhoz kell adni a megvásárolni kívánt elemet. A rendszer kérni fogja a számlázáshoz szükséges adatokat, mint a név, az e-mail-cím, a lakcím.

 

Magánszemély esetén a személyi igazolvány számát kell még megadni, míg a cégeknek, egyéni vállalkozóknak az adószámukat. Létre kell hozni egy jelszót is a fiók adatok szekcióban.

 

A fizetés intézhető átutalással vagy banki befizetéssel, de postai rózsaszín csekkel vagy a PayPal rendszerén keresztül is. El kell olvasni az általános szerződési feltételeket is, így elkerülhetők a későbbi kellemetlen meglepetések. Ezt követően be kell pipálni a jelölőnégyzetet, hogy ez megtörtént, majd véglegesíthető a megrendelés.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!