Nyitókép: SITA/AP

 

A 6G bűvöletében kezdődött el a barcelonai Mobil Világkongresszus hétfőn. A telekommunikációs iparág szereplői egyelőre még a technológiában rejlő lehetőségeket kutatják a szívverésalapú azonosítástól odáig, hogy a sebészek a pácienseik hologramjain gyakorolhatnak majd az igazi műtét előtt.

 

A 6G bevezetésére már céldátum is van: 2030.

 

„Amikor először előálltam ezzel, az sokkolta az embereket, mert a 6G-t még nem definiáltuk. Hogyan lőhetünk fel úgy műholdat, hogy azt sem tudjuk, mire kell majd? A válaszom az, hogy tényleg nem tudjuk”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta az Európai Űrügynökségnek a jövő telekommunikációs projektjeiért felelős vezetője, Xavier Lobao.

A tervek szerint a 6G 1 terabájtnyi adat átvitelére is képes lesz másodpercenként. A szakértők abban bíznak, hogy ez csökkenteni fogja az energiafelhasználás mértékét, és így hozzájárul a fenntarthatóságoz. A 6G világában viszont még nagyobb problémát jelent majd a személyes adatok védelme.

 

„Egy új, automatizált korszak kapujában állunk. Kevesebb lesz az emberi felügyelet. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a fontos hivatkozási pontok védettek legyenek”

 

– magyarázta a Telefónica Research társelnöke, Nicolas Kourtellis.

 

„A 6G segítségével a virtuális univerzumok részeivé válhatunk, például így, hologram segítségével. Ma még el se tudjuk képzelni, hol húzódnak majd a digitális világ határai”

 

– jósolta az Euronews tudósítója, Marta Rodríguez.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!