Nyitókép: freepik.com

 

A szlovák gazdaságban az alkalmazottak átlagos havi nominális keresete tavaly elérte az 1304 eurót, ami 7,7 %-kal haladja meg az egy évvel korábbit. A növekedési ütem így éves szinten 0,8 százalékponttal gyorsult.

 

„A reálátlagbér azonban 4,5%-kal csökkent. Utoljára közvetlenül a pénzügyi válság után, azaz 2011-ben és 2012-ben tapasztaltunk reálbércsökkenést”

 

– mondták a statisztikusok.

 

 hirdetes_810x300  

Az átlagkeresetek ugyan a gazdaság összes vizsgált szektorában emelkedtek nominálisan, de egyik sem tudta meghaladni az infláció ütemét.

 

2022-ben az egészségügyi és szociális segélyezési szektorban dolgozók reálbérei csökkentek a legnagyobb mértékben, 9,1%-kal, az oktatási szektorban pedig 7,2%-kal. Ezzel szemben a legkevésbé a művészetben, a szórakoztatásban és a rekreációban csökkentek a reálbérek, 0,4%-kal, az építőiparban pedig 1%-kal. Az ipar 6,5%-os nominális bérnövekedésről számolt be, de a szektor reálbérei 5,6%-kal csökkentek.

 

A statisztikák szerint 2022-ben is csak a pozsonyi régióban volt az átlagbér az országos átlag felett, 1599 euró szinten. A bruttó átlagkereset éves szinten mind a nyolc kerületben nőtt, és első ízben érte el az 1000 eurót országosan is. Az eperjesi régió továbbra is a legalacsonyabb, 1011 eurós átlagbérrel rendelkező régió.

 

„A reálbérek a legkevésbé a besztercebányai régióban csökkentek, 3,3%-kal, a legnagyobb mértékben pedig az eperjesi régióban, 6,2%-kal”

 

– tette hozzá a Statisztikai Hivatal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!