Nyitókép: SITA

 

Összeütközött egy orosz vadászgép és egy amerikai drón a Fekete-tenger felett. A vezető nélküli amerikai gép a tengerbe zuhant – jelentette be az amerikai hadsereg.

 

Az amerikai hadsereg közép-európai idő szerint kedd este számolt be arról, hogy egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, és emiatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

 

 hirdetes_300x300  

Állításuk szerint a drón rutinbevetésen volt, nemzetközi légtérben, mikor két orosz gép megpróbálta feltartóztatni.

„MQ-9 típusú légijárművünk rutinműveletet hajtott végre a nemzetközi légtérben, mikor feltartóztatta és megtámadta egy orosz harci gép, ami az MQ9 teljes megsemmisülését eredményezte”

 

– mondta el James Hecker tábornok. Az MQ-9 Reaper típusú drónok vezető nélküli légijárművek, melyeket a magasból történő megfigyelésre terveztek. Az amerikaiak és szövetségeseik továbbra is jelen lesznek az érintett területen.

 

Biden elnököt is értesítették az esetről

 

Kockázatos, szakszerűtlen és meggondolatlan volt, ahogyan egy orosz Szu-27-es harci gép megsemmisített egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger fölött – szögezte le John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kedden.

 

Kirby hozzátette: volt már ugyan példa hasonló elfogásra, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

 

„Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó”

 

– emelte ki. Kirby tudatta, hogy Joe Biden elnököt is tájékoztatták az incidensről.

 

Oroszország tagadja, hogy megsemmisített volna egy amerikai katonai drónt

 

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant.

A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

 

„Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött”

 

– közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

 

Az incidens után Washington berendelte Anatolij Antonov orosz nagykövetet.

 

Euronews/teraz.sk

Megosztás:
Címkék: amerikai drón MQ9

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!